[FOTO] Obilježen Svjetski dan prevencije utapanja

Autor: Nikola Cvjetović 23.07.2023

Središnje događanje održano je u Opatiji, na kupalištu Slatina.

Opatija - Hrvatski Crveni križ i ove godine obilježio je Svjetski dan prevencije utapanja. Središnje događanje održano je u Opatiji, na kupalištu Slatina, a u ime Primorsko-goranske županije prisustvovala je resorna pročelnica Vesna Čavar.

Program je počeo velikim plivačkim maratonom, a potom je bila održana atraktivna pokazna vježba spašavanja na moru specijalističkog interventnog tima Hrvatskog Crvenog križa. Paralelno su se odvijale i zanimljive radionice za građane.


“Glavna je poruka ove godine – Učini jednu stvar! To znači da svatko od nas – i mi kao pojedinci, ali i zajednice – može učiniti nešto kako bi spriječio utapanje. Možete, primjerice, naučiti plivati ili se pobrinuti da vaši voljeni znaju plivati. Savjet možda djeluje smiješno, ali u Hrvatskoj koja je mediteranska zemlja, puno djece ne zna plivati – na istoku zemlje njih čak 60 posto”, izjavila je Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa.


Dodaje kako je važno razvijati nove politike i strategije te neprestano ulagati u prevenciju utapanja. Iskustva spasioca Crvenoga križa pokazuju da do nesreća, odnosno utapanja dolazi najčešće zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djece u vodu bez nadzora.

Na Slatini održane vježbe prevencije od utapanja

Više sa portala poduckun.net ...