[FOTO] Odana počast žrtvama Jame Ičići

Autor: Marin Aničić 24.04.2024

37 domoljuba zvjerski je ubijeno i bačeno u jamu. Najmlađi je imao 18, a najstariji 51 godinu i likvidirani su bez suđenja kao posljedica bolesnog uma fašista i njihovih zvjerstava kada su spoznali da će izgubiti rat...

Opatija - U Spomen parku Jama Ičići, kao sjećanje na 37 mladih ljudi, koje su pred sam kraj rata streljali pripadnici nacističkih postrojbi, održana je svečana komemoracija u organizaciji UABA-e Opatija.

Počast nevinim žrtvama odali su gradonačelnik Fernando Kirigin sa zamjenicom Kristinom Đukić, predsjednik SABA-e Primorsko -goranske županije Dinko Tamarut, članovi opatijskog UABA, UDVDR-a Opatija, predstavnici policije i vatrogasaca.

Učenice Gimnazije Eugena Kumičića pročitale su imena stradalnika, koji su tragično ubijeni samo dan prije no što se osloboditeljska 2. dalmatinska brigada iskrcala u Brseču i započela oslobađanje našeg zavičaja. Opatija je oslobođena četiri dana kasnije, 28. travnja 1945.

– Bili su to domoljubi i antifašisti koji su se nalazili u riječkom zatvoru, a okupator ih je zvjerski smaknuo u znak odmazde, naglasio je predsjednik UABA-e Bruno Starčić.

Odana počast žrtvama Jame Ičići

Više sa portala poduckun.net ...