[FOTO] Odlukom Županijske skupštine PGŽ nagrada za životno djelo mons. dr. sc. Ivanu Devčiću, godišnja Siniši Kuhariću i VK Jadran

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 17.03.2022

KBC Rijeka nagrađen je za izuzetan doprinos u zaštiti zdravlja stanovnika u borbi protiv bolesti COVID-19, Veslački klub Jadran za sportske rezultate i povodom 100. obljetnice te Siniša Kuharić za promicanje sporta kod osoba s invaliditetom.

Opatija - U opatijskom Hotelu Royal održana je 8. sjednica Županijske skupštine na kojoj se raspravljalo o 27 točaka dnevnog reda.

Jednoglasnom odlukom članova ŽS prihvaćen je prijedlog dodjele godišnjih nagrada Primorsko-goranske županije. KBC Rijeka nagrađen je za izuzetan doprinos u zaštiti zdravlja stanovnika u borbi protiv bolesti COVID-19, Veslački klub Jadran za sportske rezultate i povodom 100. obljetnice te Siniša Kuharić za promicanje sporta kod osoba s invaliditetom. Nagrada za životno djelo dodijeljena je mons. dr. sc. Ivanu Devčiću za značajnu ulogu i velike zasluge u razvoju ekumenizma i međureligijskog dijaloga. Svečanost dodjele nagrada bit će održana na svečanoj sjednici Županijske skupštine 14. travnja u Hotelu Royal.

Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ, predstavio je Izvješće o stanju sustava Civilne zaštite u PGŽ-u 2021. godini. Naveo je da su sve operativne snage uspješno odgovorile na redovne zadaće i aktivnosti, ali i izvanredne situacije poput COVID-19 virusa i potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sustav CZ zaslužan je i što je PGŽ najprocjepljenija županija u RH. Za razvoj sustava civilne zaštite u 2022. dodijeljeno je 4,4 milijuna kuna. Članovi Županijske skupštine pohvalili su rad sastavnica CZ PGŽ, a Ministarstvu unutarnjih poslova bit će upućen zaključak Županijske skupštine kojim se traži izjednačavanje materijalnih prava zaposlenika i volontera u sustavu civilne zaštite.

Upitan oko skloništa, načelnik Stožera CZ PGŽ naveo je da Grad Rijeka raspolaže s 200 skloništa kapaciteta otprilike 25 tisuća ljudi, a Grad Opatija s pet funkcionalnih, kapaciteta 400 osoba. Međutim, skloništa nisu održavana posljednjih sedam godina od kada su službeno stavljena van funkcije, a njihova aktivacija u nadležnosti je JLS-ova.

Sjednica je započela aktualnim satom na kojem postavljeno više pitanja, između ostalog o stanju na Marišćini 10 godina od početka rada CZGO te iznenadnoj ostavci predsjednika uprave Ekoplusa. Prema riječima pročelnika Ljudevita Krpana sljedeći tjedan trebala bi se održat Skupština društva na kojoj će se raspisat natječaj za novog čelnog čovjeka, a do izbora, funkciju će obnašat aktualni direktor.

Jedno od pitanja odnosilo se i na aktivnosti oko prihvata raseljenih osoba iz Ukrajine kojih je prema evidenciji MUP-a na području PGŽ 519. Većina je došla u privatnim aranžmanima, a osigurana im je dostupnost zdravstvene zaštite, kao i integracija djece u obrazovni sustav. Nakon što im se u RH riješi status boravka izdavanjem iskaznice građana EU imat će pravo i na zaposlenje.

Vijećnici su pitali i o projektu sustava mobilnih zdravstvenih stanica u Gorskom kotaru i što to znači u kontekstu postojećih ordinacija i objekata Doma zdravlja. Resorna pročelnica Đulija Malatestinić odgovorila je da je riječ o projektu zdravstvenog nadstandarda za bolju dostupnost usluga slabo naseljenim područjima Gorskog kotara koji će biti kandidiran na europska sredstva, a postojeće ordinacije u općinama i gradovima Gorskog kotara i dalje nastavljaju s radom. Postavljeno je i pitanje kakav je stav PGŽ oko ideje gradonačelnika Rijeke da Županija uđe u vlasničku strukturu HNK „Ivana pl. Zajca“ na što je resorna pročelnica Sonja Šišić odgovorila da je riječ o nacionalnom kazalištu pa bi prava adresa za ulazak u vlasničku strukturu trebalo biti Ministarstvo kulture koje s 51 posto financira HNK-a u Zagrebu. Dodala je da programe riječkog HNK Županija sufinancira direktno iz Proračuna kao vanjskog korisnika iznosom od 500 tisuća kuna te dodatno kroz program Javnih potreba u kulturi, kada se prijave na natječaj. Primjerice, ove 2022. godine, HNK se niti jednim programom nije prijavio na natječaj županijskih javnih potreba u kulturi.

Prema Izvješću o stanju u prostoru za razdoblje od 2017. do 2022. koje je predstavila resorna pročelnica Koraljka Vahtar Jurković, evidentiran je pad broja stanovnika, izgrađenost naselja iznosi 79,1 posto, ostvaren je napredak opremljenosti društvenom i komunalnom infrastrukturom, a prema gospodarskim pokazateljima PGŽ nalazi se u kategoriji najrazvijenijih hrvatskih županija. Dvostruko povećanje zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola svjedoči gospodarskom oporavku, istaknula je pročelnica.

Na pitanje o slaboj zastupljenosti teme gospodarenja otpadom u Izvješću, pročelnica je odgovorila da se o istom samostalno izvještava na godišnjoj razini. Napomenula je da PGŽ ne posjeduje instrumente i sankcije prema JLS-ovima u čijoj je nadležnosti donošenje Planova gospodarenjem otpadom, a na pitanje o početku sanacije Jame Sovjak, podsjetila da je sanacija u državnoj nadležnosti, dok je Fond za zaštitu okoliša početak projekta sanacije najavio u veljači.

Usvojen je Program javnih potreba u kulturi za 2022. godinu u vrijednosti 2,1 milijun kuna i Program javnih potreba u tehničkoj kulturi u visini od 700 tisuća kuna. Za decentralizirane funkcije osnovnog i srednjeg školstva u 2022. godini raspodijelit će se iznos od 62,3 milijuna kuna. Resorna pročelnica Edita Stilin je istaknula kako će se u 50 ustanova od 66 kojima je PGŽ osnivač raditi na opremanju ili kapitalnom i investicijskom održavanju. Osam škola koje su nedavno energetski obnovljene neće se naći u investicijskom održavanju ove godine. Vraćeno je vlasništvo nad pet ustanova, a u postupku je i za Školu za primijenjenu umjetnost kojoj je vlasnik Grad Rijeka, rekla je pročelnica i dodala da će se u 2022. u školi izvoditi radovi na unutarnjem uređenju te fasadi i krovištu u vrijednosti 450 tisuća kuna.

Prihvaćen je prijedlog decentraliziranog financiranja centara za socijalnu skrb i domova za starije te sa 24,1 milijun kuna financiranje zdravstvenih ustanova i informatizacija zdravstvene djelatnosti. Za dostupnost primarne zdravstvene zaštite namijenjeno je 2 milijuna kuna Zavodu za hitnu medicinu.

Usvojeno je više prijedloga o davanju koncesija na pomorsko dobru. Točku za prijedlog davanja koncesije za nautičku luku, sidrište Bok 2, župan Komadina povukao je s dnevnog reda. Grad Mali Lošinj dao je prethodno negativno mišljenje, a župan Komadina smatra kako je Grad dužan obrazložiti stav prije glasanja na Skupštini.

Za ravnateljicu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja imenovana je dosadašnja ravnateljica Nikolina Radić Štivić, a Davor Štimac predstavnik je Županijske skupštine PGŽ u Koordinacijskom timu razvojnog projekta „Regionalni sportsko rekreacijski i turistički centar Platak“.

Nakon rasprave i pojašnjenja točke, Županijska skupština prihvatila je Prijedlog odluke o izradi III. izmjene i dopune Prostornog plana Primorsko-goranske županije, a među ostalim, i prijedlog morskih plaža na kojima će se provoditi kakvoća mora za kupanje, izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu pacijenata u PGŽ-u i radu Službeničkog suda PGŽ u 2021. godini.

Odlukom Županijske skupštine PGŽ nagrada za životno djelo mons. dr. sc. Ivanu Devčiću

Više sa portala poduckun.net ...