[FOTO/VIDEO] Održan informativni obilazak Ugostiteljske škole Opatija u sklopu Projekta 'RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu'

Autor: Marina Pauletić 17.10.2023

Novo uvedena zanimanja direktno doprinose dobrobiti lokalne zajednice jer su kreirana sukladno stvarnim potrebama u ugostiteljskom sektoru.

Opatija – Danas je u Ugostiteljskoj školi Opatija održan informativni obilazak škole u sklopu Projekta 'RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu'. Cilj informativnog obilaska je predstavljanje rezultata ostvarenih kroz Projekt koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 7.788.588,48 €, a njegova svrha bila je modernizacija i unapređenje obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Na ovom informativnom obilasku, župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, mr.sc Edita Stilin, te ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija, gđa. Sibila Roth, srdačno su pozdravili prisutne i predstavili važnost ovog Projekta. Također, voditelj Projekta, g. Almir Maslić, pružio je uvid u ostvarene aktivnosti i rezultate.

Voditelj projekta RCK Recept Almir Maslić, Viša stručna suradnica za koordinaciju aktivnosti promocije i promidžbe projekta RCK Recept Maja Vidović, Pročelnica upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj gospođa Alessandra Ban, Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje gospođa Edita Stilin, Župan PGŽ Zlatko Komadina, Ravnateljica UŠO Sibila Roth

Glavni naglasci ovog Projekta uključuju:

Obnova Ugostiteljske škole Opatija: Dugotrajna faza renovacije škole uspješno je završena, omogućivši obnovljene i modernizirane prostore za kvalitetno obrazovanje učenika. Ova obnova obuhvatila je brojne promjene i unapređenja kako bi se osiguralo kvalitetno okruženje za učenje. Prisutnima je predstavljena škola nakon renovacije i prostori opremljeni ugostiteljskom opremom koja omogućava kvalitetno provođenje edukacije učenika škole.

Uvođenje tehnologije u nastavu: Prisutni su imali priliku upoznati se s najsuvremenijim obrazovnim mogućnostima koje omogućavaju učenicima učenje o kuhanju različitih jela i kulinarskih tehnika koje možda nisu dostupne u stvarnom okruženju. Radi se o VR (Virtual Reality) naočalama koje su nabavljene u sklopu imenovanog Projekta.

Novi program: Ugostiteljska škola Opatija je otvorila novo zanimanje – Tehničar i tehničarka posluživanja. Ovaj program pruža široko znanje koje uključuje konobarske vještine, sommelierstvo, barista vještine, enologiju i nutricionizam, s naglaskom na praktičnom radu u školi, hotelima i restoranima.

Programi formalnog i neformalnog obrazovanja odraslih: Škola je razvila i formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih, s ciljem stjecanja važnih znanja i vještina u području ugostiteljstva i turizma. Ovi programi podržavaju usavršavanje i razvoj kadrova u sektoru, koji traži visokokvalificirane stručnjake. Razvijena su 3 formalna programa obrazovanja odraslih, poznata kao mikrokvalifikacije (Osnove poslužnih procesa u ugostiteljstvu, Savjetovanje i posluživanje vina u ugostiteljstvu, Suvremeni trendovi u gastronomiji). Razvijeni neformalni programi podijeljeni su u četiri modula: Ugostiteljsko posluživanje, Kuharstvo, Rukovođenje u turizmu, Jezici u struci. Trenutno je u tijeku provođenje besplatnih radionica.

Novo uvedena zanimanja direktno doprinose dobrobiti lokalne zajednice jer su kreirana sukladno stvarnim potrebama u ugostiteljskom sektoru.

Osim toga, Ugostiteljska škola Opatija kroz ovaj Projekt provodi edukacije za rukovodeće osoblje te jača stručne kompetencije nastavnika. Nastavnici su sudjelovali u raznim stručnim putovanjima i intenzivirali međunarodnu suradnju.

Projekt 'RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu' predstavlja izvanredan primjer uspješnog ulaganja u obrazovanje i oblikovanje budućnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Ovaj Projekt pruža iznimnu priliku za učenike i stručnjake da se razvijaju i ostvare u ovom vitalnom sektoru hrvatske ekonomije.

VIDEO

Održana završna konferencija projekta RCK recept i informativni obilaza Ugostiteljske škole Opatija

Više sa portala poduckun.net ...