[FOTO] Održane svete mise u Brseču i Mošćenicama, Medalja zahvalnosti Sv. Vida uručena Sonji Baričević

Autor: Marina Pauletić 30.11.2023

Veliku fotogaleriju pogledajte u nastavku...

Brseč/Mošćenice – U Brseču i Mošćenicama, odnosno zaseoku Kalac nedavno su održane dvije svete mise, a na jednoj od njih uručena je i Medalja zahvalnosti Sv. Vida.

„Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; na poljanama zelenim on mi daje odmora. Na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju. Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega. Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.”

Ovim psalmom protekle je nedjelje slavljena sveta misa u crkvi sv. Jurja u Brseču. Osim svete mise, obilježena je i godišnjica smrti Marice Galović, koja je kroz svoj život mnogo puta na brojnim misama otpjevala ovaj psalam. Tog su se dana kroz njega prisjetili nje i njezinih dobrih djela koje je godinama činila u gore spomenutoj crkvi. Uz nju misa je bila posvećena njezinoj kćeri Silvani i suprugu Dušanu Galoviću.

Svetu su misu povodom spomendana svete Cecilije, koji se obilježava 22. studenog, uveličali zbor sv. Jurja iz Brseča te zbor Mareta iz Mošćenica. Osim toga, na misi je iskazana čast župljanki Sonji Baričević, dobitnici ovogodišnjih Medalja zahvalnosti Sv. Vida. Misu su predvodili vlč. Petar Belanić i vlč. u miru Niko Cvitkušić, a nakon mise druženje se nastavilo u konobi Batelan uz domjenak.

U malenoj crkvici smještenoj u centru Kalca proslavljena je nedjelja Krista Kralja – Kralja cijelog svijeta i svega svemira. Ujedno se radilo i o posljednjoj nedjelji u liturgijskoj godini, s obzirom da već ovoga vikenda započinje vrijeme došašća. Zahvaljujući prekasnom vremenu, misa je održana na otvorenom, a predvodio ju je vlč. Petar Belanić. Župljani se nadaju ovako lijepome vremenu i iduće godine.

Kapelu Krista Kralja mještani su počeli graditi u vrijeme službe župnika Milana Grlja, koji je ondje službovao od 1930. do 1933. godine. Crkvica je završena nešto kasnije te je svečano otvorena i posvećena 1936. godine. Kalčani su vrlo vjerni svojoj crkvici Krista Kralja te se svake godine na dan svetkovine Krista Kralja okupljaju upravo ispred svoje kapele. Poznato je i da dođu svi koji žive u okolici.

U Brseču i Mošćenicama održana misna slavlja

Više sa portala poduckun.net ...