[FOTO] Opatijski vijećnici izglasali rebalans proračun 'težak' više od 221 milijun kuna

Autor: Nikola Cvjetović 29.06.2022

Ukidanje prireza nije se negativno odrazilo na proračun, a prihodi od poreza na dohodak povećali su se gotovo za 10% u odnosu na izvorni plan, te je u gradsku kasu uplaćeno 5 milijuna kuna.

Opatija - Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnici su većinom glasova podržali prijedlog 1. izmjena Proračuna Grada Opatije koji sada iznosi 221 milijun i 208 tisuća kuna.

Rebalansom je predviđeno povećanje prihoda od 32,8 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na prijenos viška prihoda iz prethodne godine u iznosu 29,3 milijuna kuna. Pored toga izvorno planirani prihodi poslovanja povećavaju se za 9%, odnosno za oko 14 milijuna kuna. Istovremeno, planirani prihodi od prodaje nefinancijske imovine smanjuju za 55%, odnosno za oko 10 i pol milijuna kuna.

Na rashodovnoj strani Proračuna najveći udio u povećanju od oko 32 milijuna kuna odnosi se na prijenos investicija iz prethodne godine u iznosu od 26,2 milijuna kuna, od čega se iznos od 19 milijuna kuna namiruje iz viška prihoda prethodne godine, a iznos od 7,2 milijuna kuna iz novih prihoda (EU pomoći i sufinanciranje investitora).

- Rebalans predviđa da ćemo usprkos značajno manjoj prodaji imovine Grada Opatije, ostvariti povećanje prihoda i to usprkos nepovoljnim, odnosno neizvjesnim ekonomskim prilikama koje vladaju u zemlji i svijetu. To se posebice odnosi na prihode od poreza na dohodak koji se povećavaju gotovo za 10% u odnosu na izvorni plan – točnije radi se o povećanju od 5 milijuna kuna. Ukratko, ukidanje prireza koje je Gradsko vijeće usvojilo na prijedlog koalicije SDP-a, Akcije mladih, Unije Kvarnera i partnera u prethodnom mandatu, nije se negativno odrazilo na proračun. Upravo suprotno, građanima je ostalo više sredstava u kućnom budžetu, ali se jačanjem gospodarstva – u što Grad Opatija također ulaže značajna sredstva iz godine u godinu – povećao broj zaposlenih i njihova primanja, a time i proračunski prihodi, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Napomenuo je da se prihodi od pomoći povećavaju za 15% ili 5,6 milijuna kuna, što se najvećim dijelom odnosi na sredstva Europske unije za sufinanciranje projekata koji su bili planirani, ali nisu izvršeni u prethodnoj godini, kao što su Interpretacija 300 let škevra i uređenje trga u Iki, Opatijski kutak za inkluziju, Villa Angiolina, Start up inkubator te Dječji vrtić Veprinac. Povećanje sredstava od EU vezano je i uz nove projekte – i to projekt Dječjeg vrtića „Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj“ te projekt „Pokrenimo kotačić u zajednici“ u partnerstvu s DND Opatija.

Gradsko vijeće usvojilo predloženi rebelans proračuna

Više sa portala poduckun.net ...