[FOTO] Poduzetničke ćakule o mogućnostima zdravstvenog i sportskog turizma: Amerikanci će preletjeti ocean i platiti za ovo što imate na Kvarneru!

Autor: Nikola Cvjetović 15.11.2022

poduzetnicke_cakule_zdrava_hrana__1_

Sudionice ovoga panela na kraju su dale i svoje savjete za same poduzetnike koji, s jedne strane, sudjeluju u kreiranju turističke ponude, a s druge su odgovorni i za svoje zdravlje, odnosno “vlastitu održivost”.

Opatija - Da turizam na Kvarneru može imati tisuću prekrasnih lica dokazale su danas na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu tri dame pristigle iz sportsko-zdravstvenog turističkog sektora našeg kraja, a to su: dr. sc. Nataša Kovačić, izvanredna profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, Daniela Butorac, voditeljica Odjela zdravstvenog turizma, Thalassotherapije Crikvenica i Andreja Ratković, vlasnica vološćanske Prokulice, trgovine lokalnom, eko i bio organskom hranom. Održan je panel sa temom: Mogu li poduzetnici živjeti zdravo i od toga – zarađivati?

poduzetnicke_cakule_zdrava_hrana__6_

-Prije desetak godina sport u turističkom smislu bio je tek u povojima. Do danas smo napredovali, sportskih je manifestacija koje motiviraju turiste sve više, razvijaju se outdoor sadržaji za goste-rekreativce, no još uvijek nismo dostigli potencijale koje s jasnijom vizijom razvijaju neke druge hrvatske županije poput Istarske (s iskustvom razvoja biciklističkog turizma), ili Krapinsko-zagorske s biciklističkim, ali i “konjičkim turistima”, ili, pak, Splitsko – dalmatinske u kojoj se radi na standardizaciji usluga koje obuhvaća sportski turizam kako bi objedinjeno, pod istom kapom, ponudili kompletan sportsko - turistički proizvod. Priliku za povezivanje poduzetnika sa sportskim turizmom, odnosno s turistima koji će zbog svojih aktivnosti doći u destinaciju i platiti više kako bi uživali u svom aktivnom odmoru vidim i u ponudi pratećih usluga kao što je to organizirano čuvanje djece ili dostava gotovih jela od naših, ekološki uzgojenih namirnica za sve nas ostale koji zbog nedostatka vremena nismo u mogućnosti pripremati takve obroke. Sportski turizam je jednostavan. Već samo spojiti more, Učku i Gorski kotar, ili umirovljenicima ponuditi šetnje po opatijskom zaleđu, biciklistima razgledavanje destinacije na biciklima govori u prilog jednostavnim mogućnostima koje imamo na raspolaganju. Masovni turizam je u redu, ali ja bih voljela vidjeti i ponudu nešto skupljih, specijaliziranih usluga, za možda i manji broj gostiju, ali gostiju koji će takvu uslugu spremno platiti više, kazala je danas studentima opatijskog Fakulteta njihova profesorica dr. sc. Nataša Kovačić.

poduzetnicke_cakule_zdrava_hrana__14_

Daniela Butorac iz crikveničke Thalassotherapije otvorila je, pak, sve poduzetničke varijante koje se dotiču sa zdravstvenim turizmom:
Našim gostima uvijek nudimo preventivne programe za osobe u pratnji: majke djece koja se liječe u Thalassoterapiji Crikvenica, supružnike starijih pacijenata i druge. Obično nam dolaze gosti u potrebi za zdravstvenom uslugom, a u pratnji zdrave osobe kojoj se, također, nešto mora ponuditi. Osim osobnih usluga poput frizera, primjećujem da našim gostima nedostaju informacije o tome što i gdje mogu vidjeti te kako provesti vrijeme. Priliku za poduzetnike vidim i u prometnom povezivanju različitih dijelova našega kraja kako bi gosti za vrijeme boravka u Thalassotherapiji posjećivali okolne destinacije, Gorski kotar, otoke. Mnogo bih mogla kazati o tome kako je važno strateško povezivanje kroz sport, zdravlje i zdrav život u turizmu, ali istaknut ću samo to da su nam uvaženi članovi multidisciplinarnog američkog tima međunarodne mreže hrvatsko – američkih stručnjaka, poduzetnika i znanstvenika - ACAP tijekom netom završenog posjeta u organizaciji Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera kazali kako Kvarner ima upravo ono što traže Amerikanci: - Zbog ovoga što imate Amerikanci će i platiti i preletjeti ocean, samo se usmjerite na mogućnosti outdoor aktivnosti, kazali su nam naši dragi gosti, prepričala je zainteresiranim poduzetnicima i studentima voditeljica Odjela zdravstvenog turizma za crikveničku Thalassotherapiju Daniela Butorac.

poduzetnicke_cakule_zdrava_hrana__1_

Lijep doprinos današnjem razgovoru dala je i Andreja Ratković vlasnica na velikom entuzijazmu ponikle trgovine eko i organskim proizvodima “Prokulica” iz Voloskog:
-Prije 10 godina krenuli smo kao entuzijasti povezujući lokalne gostujuće eko tržnice iz različitih dijelova regije s proizvođačima: Opatija, Kastav, Drenova. Upoznavali smo se s lokalnim proizvođačima, educirali ih o tome što jest, a što nije zdravi, odnosno ekološki uzgoj, gotovo 7 godina smo volontirali, a onda je životno uvjerenje o zdravlju koje se temelji na zdravoj prehrani preraslo u biznis krojen po mjeri moje obitelji. Kažem – da - iako su ekološki uzgojene namirnice i do 30% skuplje, ovakav tip ponude jest isplativ i od njega se može živjeti. Voljela bih da nam u Prokulicu dolazi više stranih turista te da se možda i naši hotelijeri povežu s ponuđačima eko hrane te tako doprinesu objedinjenosti ponude. Stava sam da je na turističkim zajednicama upravo taj zadatak, a kao jedan pozitivan i primjer koji je donio rezultate ističem projekt Feel & Taste koji je popularizirao liburnijsko zaleđe te ga povezao s nama “na moru”. Inače, naša županija ima najmanje proizvođača ekološke hrane, ali turističke zajednice s projektima poput Feel & Tastea mogu učiniti puno da se I to promijeni i – u konačnici poveže s turističkim tržištem.

poduzetnicke_cakule_zdrava_hrana__9_

Sudionice ovoga panela na kraju su dale i svoje savjete za same poduzetnike koji, s jedne strane, sudjeluju u kreiranju turističke ponude, a s druge su odgovorni i za svoje zdravlje, odnosno “vlastitu održivost”. Tako se moglo čuti da su lokalne zdrave energetske pločice odličan nutritivni snack, da se u potrazi za uslugom koja će se vezati uz zdravstveni turizam poduzetnicima savjetuje pogledati na stvar iz kuta samoga zdravstvenog turista, a što se sportskog i outdoor segmenta tiče, poduzetnicima je savjetovano da se u osmišljavanju ponude inspiriraju na u tom smislu već uhodanim destinacijama te da je ključ cijele priče o sportu i zdravlju kao mamcu za turiste na Kvarner, toliko puta i na Poduzetničkim ćakulama, istaknuto povezivanje dionika iz svih segmenata koji čine kvarnerski turistički proizvod, drugim riječima – objedinjena ponuda.

Poduzetničke ćakule o mogućnostima zdravstvenog i sportskog turizma: Amerikanci će preletjeti ocean i platiti za ovo što imate na Kvarneru!

Više sa portala poduckun.net ...