[FOTO] Polaganjem vijenca u more započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja

Autor: Nikola Cvjetović 04.08.2022

Odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenca u more u luci Opatija održano je jutros, nakon čega će vijenci i svijeće biti položeni na sva gradska spomen obilježja...

Opatija – U Opatiji je i ove godine održana proslava jednog od najvažnijih datuma suvremene hrvatske povijesti – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kao i 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja.

– Naši Opatijci su se u velikom broju odazvali kada je to bilo najpotrebnije, u obranu domovine. Više od 90 posto naših sugrađana s tadašnjeg popisa vojnih obveznika sudjelovalo je u Domovinskom ratu i to je činjenica kojom se s pravom ponosimo. No, nažalost, nisu se svi branitelji vratili svojim obiteljima.

S područja Liburnije njih je 16-orica dalo svoje živote u obrani Hrvatske, od toga 11 Opatijaca. S ponosom Grad Opatija i ove godine obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i naša je dužnost generacije koje dolaze podsjećati na činjenice koje su dovele do stvaranja moderne hrvatske države, od agresije na Hrvatsku, obrambenog Domovinskog rata do konačne pobjede.

Odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenca u more u luci Opatija održano je jutros, nakon čega će vijenci i svijeće biti položeni na sva gradska spomen obilježja, a pojedini će članovi Udruge obići sva posljednja počivališta svojih suboraca, kazao je Marko Lovretić, predsjednik opatijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Na sam državni praznik 5. kolovoza, u Opatiji će se, s početkom u 20 sati, održati tradicionalni svečani mimohod Zastavnog voda i uzvanika od hotela Ambasador do Slatine gdje će se, uz intoniranje državne himne, prigodna obraćanja uzvanika i podizanje zastave proslaviti ovaj važan datum novije hrvatske povijesti. Prije središnje opatijske svečanosti članovi UDVDR-a Opatija će nazočiti mimohodu i polaganju vijenaca u Lovranu s početkom u 18 sati.

Polaganjem vijenca u more započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja

Više sa portala poduckun.net ...