[FOTO] Polaganjem vijenca u more započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja

Autor: Nikola Cvjetović 04.08.2022

oluja_polaganje_vijenca_2022__11_

Odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenca u more u luci Opatija održano je jutros, nakon čega će vijenci i svijeće biti položeni na sva gradska spomen obilježja...

Opatija – U Opatiji je i ove godine održana proslava jednog od najvažnijih datuma suvremene hrvatske povijesti – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kao i 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja.

oluja_polaganje_vijenca_2022__4_

– Naši Opatijci su se u velikom broju odazvali kada je to bilo najpotrebnije, u obranu domovine. Više od 90 posto naših sugrađana s tadašnjeg popisa vojnih obveznika sudjelovalo je u Domovinskom ratu i to je činjenica kojom se s pravom ponosimo. No, nažalost, nisu se svi branitelji vratili svojim obiteljima.

S područja Liburnije njih je 16-orica dalo svoje živote u obrani Hrvatske, od toga 11 Opatijaca. S ponosom Grad Opatija i ove godine obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i naša je dužnost generacije koje dolaze podsjećati na činjenice koje su dovele do stvaranja moderne hrvatske države, od agresije na Hrvatsku, obrambenog Domovinskog rata do konačne pobjede.

oluja_polaganje_vijenca_2022__15_

Odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenca u more u luci Opatija održano je jutros, nakon čega će vijenci i svijeće biti položeni na sva gradska spomen obilježja, a pojedini će članovi Udruge obići sva posljednja počivališta svojih suboraca, kazao je Marko Lovretić, predsjednik opatijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Na sam državni praznik 5. kolovoza, u Opatiji će se, s početkom u 20 sati, održati tradicionalni svečani mimohod Zastavnog voda i uzvanika od hotela Ambasador do Slatine gdje će se, uz intoniranje državne himne, prigodna obraćanja uzvanika i podizanje zastave proslaviti ovaj važan datum novije hrvatske povijesti. Prije središnje opatijske svečanosti članovi UDVDR-a Opatija će nazočiti mimohodu i polaganju vijenaca u Lovranu s početkom u 18 sati.

Polaganjem vijenca u more započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja

Više sa portala poduckun.net ...