[FOTO] Polaganjem vijenca u more započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja

Autor: Nikola Cvjetović 04.08.2023

Odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenca u more u luci Opatija održano je jutros, nakon čega će vijenci i svijeće biti položeni na sva gradska spomen obilježja, dok je u Lovranu obilježavanje zakazano u 12:30 sati...

Opatija – U Opatiji je i ove godine održana proslava jednog od najvažnijih datuma suvremene hrvatske povijesti – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kao i 28. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja.

Naši Opatijci su se u velikom broju odazvali kada je to bilo najpotrebnije, u obranu domovine. Više od 90 posto naših sugrađana s tadašnjeg popisa vojnih obveznika sudjelovalo je u Domovinskom ratu i to je činjenica kojom se s pravom ponosimo. No, nažalost, nisu se svi branitelji vratili svojim obiteljima.

S područja Liburnije njih je 16-orica dalo svoje živote u obrani Hrvatske, od toga 11 Opatijaca. S ponosom Grad Opatija i ove godine obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i naša je dužnost generacije koje dolaze podsjećati na činjenice koje su dovele do stvaranja moderne hrvatske države, od agresije na Hrvatsku, obrambenog Domovinskog rata do konačne pobjede.

Odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenca u more u luci Opatija održano je jutros, nakon čega će vijenci i svijeće biti položeni na sva gradska spomen obilježja, a pojedini će članovi Udruge obići sva posljednja počivališta svojih suboraca.

Također, danas 4. kolovoza s početkom u 12:30 sati u parku Hrvatskih branitelja na Trgu slobode u Lovranu održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu i vojnoj-redarstvenoj operaciji „Oluja“.

Na sam državni praznik, u subotu 5. kolovoza, održat će se mimohod od križanja kod hotela Ambasador do Slatine s početkom u 19,30 kojem su pozvani priključiti se svi zainteresirani građani. Prigodni svečani program će uslijediti na Slatini u 20 sati. U nedjelju 6. kolovoza u župnoj crkvi sv. Ane Volosko bit će služena sveta misa za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje. Organizatori proslave ovoga značajnog datuma novije hrvatske povijesti su UDVDR ogranak Opatija i Grad Opatija. UDVDR Opatija 17. rujna ove godine organizira i posjet spomen obilježjima poginulim braniteljima Domovinskog rata u Lici, na kojima će njihovoj žrtvi biti odana počast.

Polaganjem vijenca u more započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja

Više sa portala poduckun.net ...