[FOTO] POMLADAK PD LISINA OSVOJIO PLANINARSKU ŠETNICU AURANIA Nakon dvije godine matuljski školani ponovo na izletu

Autor: Portal Poduckun 25.03.2022

Dojmove s izleta donosi Robert Koprivnjak, naš stalni dopisnik iz PD Lisina.

Matulji - Prvi planinarski izlet iz programa ''Upoznaj domovinu i susjede 2022“ koji provodi planinarsko društvo „Lisina“ uz potporu općine Matulji održan je prošle nedjelje.

Puna kurijera školaraca, podmlatka našeg planinarskog društva pod budnim okom profesorice Gordane Begić uz vodstvo Elia Pobara krenula je iz Matulja put Vranja, ishodišta našeg pohoda. Ovaj puta izabrali smo planinarsku šetnicu Aurania. Staza je dobila ime po staroj utvrdi Aurania. Zgodno je to da je staza kružna.

Oko 8:30 smo krenuli iz Vranja šumskim puteljkom ka koritu Rušanskog potoka. Potok je presušio nakon izgradnje tunela „Učka“ početkom 80-tih godina prošlog stoljeća. Djeci je šetnja koritom potoka bila vrlo zanimljiva, atraktivna i zahtjevna. Bilo je nekoliko kaskaderskih vratolomija koje su na sreću prošla bez posljedica. Nakon sat vremena šetnje, počela su nam klecati koljena, pa smo morali uzeti kratki predah na livadi. Najgladniji su tu stanku kriomice iskoristili za marendu.

Nastavili smo dalje ka Boljunu. Počeo je prvi uspon. Nije to bilo previše zahtjevno, taman toliko da nam srca malo zaigraju, a obrazi lagano zarumene. Nakon 2 sata hoda došli smo do Boljuna. Tamo smo malo zamezili, kako bi skupili snagu za nastavak puta. Boljun je vrlo uredan i lijep stari gradić, s očuvanim kaštelom iz 11 st i crkvom.

Na izlazu iz mjesta se nalazi Boljunska Kalvarija, omaleno brdašce s 14 postaja križnog puta. Na vrhu se nalaze tri križa koji su izrađeni 1914. Godine, a cijeli je lokalitet obnovljen 2016.-te godine.

Kad smo već mislili da nas čeka samo lagana nizbrdica, ljuto smo se prevarili. Uslijedio je još jedan uspon šumskom stazom nekih stotinjak metara. Još malo odčepljivanja krvnih žila i rumenila u obraščićima.

Napokon hvatamo spust i točno nakon 4 sata i 18 minuta hoda, odnosno 11832 metra i savladane visinske razlike od 450 metara, 2 i pol sendviča po glavi učenika dolazimo do Vranja. Uskačemo u autobus, krećemo ka Veloj Dragi. Nažalost parking je popunjen, pa ne možemo stati.

Nastavljamo ka Matuljima. Umorni i sretni, prepuni dojmova, punih baterija , spremni za usvajanje novih znanja i kontrolne iz matematike, hrvatskog i prirode koji pišemo ovaj tjedan.

Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba.

POMLADAK PD LISINA OSVOJIO PLANINARSKU ŠETNICU AURANIA Nakon dvije godine matuljski školani ponovo na izletu

Više sa portala poduckun.net ...