[FOTO] Potpisana povelja o pobratimstvu: Mesola i Mošćenička Draga zajednički u nove izazove

Autor: Marina Pauletić 08.10.2023

Ono što je korisno za obje općine je mogućnost prijave na zajedničke projekte putem EU fondova.

Mošćenička Draga - Mesola, općina na granici regije Veneto, odnosno Emilia Romagna, novo je pobratimstvo s Općinom Mošćenička Draga. Naime, prvi dio ugovora o pobratimstvu (Patto d'amicizia) potpisan je u mjesecu travnju, da bi drugi dio bio potpisan 30. rujna u Općini Mesola. Na potpisivanju i svečanom programu bili su predstavnici općine Mošćenička Draga, načelnik Riccardo Staraj, potpredsjednik vijeća Nedjeljko Dražul i djelatnik općine Zoran Soldatić koji održava komunikaciju i projekte sa spomenutom općinom.

Motiv ovog pobratimstva leži u činjenici da obje općine imaju slične resurse, a to su park prirode, lovni turizam, ribolovni turizam te kulturnu i povijesnu baštinu. Mesola se nalazi na delti rijeke Po, dakle na obali sjevernog Jadrana. Osim spomenutih resursa, to je općina i regija filma gdje su snimani kadrovi velikih talijanskih redatelja kao što su Fellini i Antonioni. Zato u Mesoli i postoji cineclub koji se bavi upravo filmskim manifestacijama što nudi priliku uske suradnje liburnijske obale i općina za neku vrstu međukulturne suradnje. No ono što je korisno za obje općine je mogućnost prijave na zajedničke projekte putem EU fondova, a tu je partnerski, odnosno pobratimski odnos ključan.

Ovo je treća općina ili grad s kojim Mošćenička Draga ima ugovor o pobratimstvu. Još iz vremena bivše države tu su Castel San Pietro Terme iz Italije, Zamardi – Balaton iz Mađarske i sada Mesola.

Potpisana povelja o pobratimstvu: Mesola i Mošćenička Draga zajednički u nove izazove

Više sa portala poduckun.net ...