[FOTO] Potpisana povelja o prijateljstvu između Opatije i Zakopana

Autor: Nikola Cvjetović 23.10.2022

zakopane_potpis_povelja_2022__7_

- Uvjeren sam da će taj brak biti dug i plodan te da će naša suradnja u turizmu, kulturi i obrazovanju stvoriti mnoga nova prijateljstva među našim ljudima, rekao je gradonačelnik Kirigin.

zakopane_potpis_povelja_2022__6_

– Zakopane su prekrasan grad koji me osvojio na prvu. Iako su Zakopane grad na međunarodnoj razini ponajprije poznat kao zimska turistička destinacija, zapravo imamo mnogo sličnosti. I Opatija je prvotno nastala kao zimovalište, a bogata turistička tradicija je ono što nas veže. Suradnjom i razmjenom poslovnih ideja i trendova želimo dalje unaprijediti ponudu naših gradova. Obzirom da su zaleđe Opatije i planina Učka od iznimnog značaja za naš grad, vaši modeli outdoor turizma izuzetno su nam zanimljivi. Našu buduću suradnju vidim i u području kulture i razmjene učenika i studenata, naglasio je gradonačelnik Kirigin prilikom potpisivanja Povelje.

– Naše smo prijateljstvo njegovali deset godina i sada smo ga potvrdili i pečatom. Ovo je tek početak naše suradnje koja će nam donijeti mnogo u daljnjem razvoju naših gradova. Zajedno smo u europskoj obitelji i dijelimo jednake vrijednosti, kazao je gradonačelnik Leszek.

Svečanost je održana u nazočnosti veleposlanika Republike Hrvatske u Poljskoj NJ. E. Tomislava Vidoševića i počasnog konzula RH u Krakowu Pawela Wlodarczyka, koji je ujedno bio i inicijator povezivanja gradova.

Veleposlanik Vidošević je istaknuo kako je prijateljstvo među dva grada toliko slične gospodarske osnove i bogate povijesne i kulturne baštine potpuno smisleno. Naglasio je izuzetno prijateljske odnose među državama i narodima i bliskost hrvatskog naroda s papom Ivanom Pavlom II.

Konzul Wlodarczyk je ispričao priču o vezi Opatije i Zakopana kroz život znamenitog Stanislava Witkiewicza, arhitekta zakopanskog stila drvenih planinskih kuća koji je često dolazio u Opatiju, ondje se liječio i, nažalost, prerano preminuo u Lovranu 1915.

zakopane_potpis_povelja_2022__5_

Prigodnim je glazbenim opusom potpisivanje Povelje uljepšao opatijski pjevač David Danijel čija je izvedba oduševila poljske domaćine.

U sklopu posjete opatijskog izaslanstva Zakopanama na konferenciji o turizmu i biciklizmu Opatijsku su rivijeru i Park prirode Učka predstavili Goran Pavlović, ispred Turističke zajednice grada Opatija i Egon Vasilić, ravnatelj Parka prirode Učka.

Zakopane broje oko 26 tisuća stanovnika, grad je smješten u podnožju planine Visoke Tatre. Zakopane je grad koji svaki Poljak barem jednom u životu mora posjetiti jer je neslužbena “zimska prijestolnica” Poljske, poznato skijalište i odredište svjetskoga kupa u skijaškim skokovima. Ovaj šarmantni grad pravo je ogledalo autohtone planinske arhitekture s drvenim kućama i vilama nastalim krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Iznimno je turistički valorioziran, ne samo kao zimovalište već i kao popularna planinarska i biciklistička destinacija.

Ovo je sedmi grad s kojima je Grad Opatija uspostavio prijateljske odnose, a u posljednja četiri desetljeća povelje su potpisane sa sljedećim gradovima i općinama: Castel San Pietro (Italija od 28. 4. 1983.), Ilirska Bistrica (Slovenija od 28. 4. 1987.), Balatonfüred (Mađarska od 25. 4. 1996.), Carmagnola (Italija od 16. 5. 1998.), Bad Ischl (Austrija od 30. 10. 2010.) te Kolobrzeg (Poljska od 1. 10. 2013.)

Potpisana povelja o prijateljstvu između Opatije i Zakopana

Više sa portala poduckun.net ...