[FOTO] Premijer Plenković: U lipnju 2024. bit će spojeni tuneli s istarske i kvarnerske strane

Autor: Andrea Načinović 29.07.2022

Premijer je kazao da je izgradnja druge cijevi tunela Učka vrijedna 200 milijuna eura te je to važan projekt za propulzivnost prometa iz Istre prema Rijeci i dalje prema Zagrebu.

Rijeka - Premijer je danas obišao gradilište te istaknuo da je izgradnja druge cijevi tunela Učka vrijedna 200 milijuna eura te je to važan projekt za propulzivnost prometa iz Istre prema Rijeci i dalje prema Zagrebu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je posjet Istarskoj županiji započeo sastankom s predstavnicima tvrtke Bina Istra i obilaskom gradilišta druge cijevi tunela Učka.

Na sastanku će se informirati o tijeku radova na proboju druge cijevi tunela Učka i budućim planovima o razvoju projekta Istarskog ipsilona „Radovi sjajno napreduju“, kazao je premijer zahvalivši svima koji daju svoj doprinos da se dovrši projekt Istarskoga ipsilona.

Premijer je kazao da je izgradnja druge cijevi tunela Učka vrijedna 200 milijuna eura te je to važan projekt za propulzivnost prometa iz Istre prema Rijeci i dalje prema Zagrebu.

Istaknuo je da je na projektu angažirano puno podizvođača, a većina radnika koji su na gradilištima su iz hrvatskih građevinskih tvrtki, njih oko petstotinjak.

„Cijeli model i suradnje i financiranja sa Bina Istrom zaista je jako dobar i koristan“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da će do lipnja 2024. biti spojeni tuneli s istarske i kvarnerske strane.

„Izrazito je važan i drugi dio sa kvarnerske strane, da se napravi de facto profil brze ceste do Matulja, čime se kompletno sa 4 trake vozi od mađarske granice do Pule“, kazao je Plenković.

Četvorotračni promet po najvišim standardima

Naglasio je da je to strateški važno za našu prometnu infrastrukturu, a kada se tome pridoda dodatna investiciju za vijadukti i most, što je vrijednost od još 175 milijuna eura, tada ćemo imati kompletiran Istarski ipsilon, četvorotračni promet po najvišim standardima.

Premijer je dodao da će se i postojeća cijev tunela Učka podići na sigurnosnu razinu regulative koja je danas važna za sigurnost prometa u ovako velikim tunelima.

„Time ćemo zaista zaokružiti ovaj projekt i to je ogroman doprinos ukupnim ulaganjima u prometnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj“, kazao j Plenković.

Napomenuo je i da će Istarski ipsilon doprinijeti gospodarskom razvoju i poboljšanju turizma, s obzirom da ga 90 posto turista koji dolaze u Istru koristi, a Istarska županija ima dva posto više dolazaka i dva posto više noćenja nego što je to bilo rekordne turističke 2019.

„Dovršetak ovog profila će samo unaprijediti ekonomski razvoj Istre“, zaključio je premijer.

Više sa portala poduckun.net ...