[FOTO/VIDEO] U Centru Gervais održana promocija opatijske nogometne kronike 'NK Opatija – Ti ćeš vavek Prva dama bit'

Autor: Nikola Cvjetović 13.07.2023

Promocija knjige bila je i prigoda da se uruče priznanja ljudima koji više od pola stoljeća sudjeluju u radu kluba, koji su na opatijski teren istrčali još kao dječaci i mladići i u klubu se zadržali do danas. Za odanost klubu nagrađeni su: Stipe Mikulić, Boris Petrovčić i Branko Močibob.

Marinko Lazzarich, Marina Kirigin Brajković i Aleksandar Monar

Opatija - U nazočnosti brojnih uzvanika, sportskih djelatnika, nogometaša, članova i simpatizera Nogometnog kluba „Opatija“, u „maloj“ sali Centra Gervais u Opatiji održana je svečana promocija opatijske nogometne kronike „NK Opatija – Ti ćeš vavek Prva dama bit“. Riječ je o izdanju u kojem je ukoričena 111 godina duga povijest opatijskog nogometnog kluba, osnovanog još davne 1911. godine. U nakladi NK „Opatija“ na nešto više od 400 stranica ispisana je povijest sportskog kolektiva u kojem danas igra i stasa preko 250 mladih nogometaša. Bio je to dovoljan razlog da se Uprava kluba, na čelu s Robertom Perčićem, odluči na izdavanje ovakvog spomenara nogometne povijesti, prožetog pričama onih koji su tu povijest stvarali. Pod autorskom „palicom“ Marine Kirigin Brajković i Aleksandra Monara, grupa autora, koju su uz navedeni dvojac činili i Marinko Lazzarich, Amir Muzur, Mladen Sinožić, Kristina Tubić i Roberto Žigulić, prihvatila se zahtjevnog zadatka, kojeg su bitno olakšali svi oni koji su se odazvali javnom pozivu te dostavili bilo koju vrstu materijala (fotografije, novinske članke, navijačke rekvizite…) i na taj način doprinijeli izradi ove kronike.

Predsjednici NK Opatija i najdugovječniji članovi

Prigodnim govorima uzvanicima i gostima su se obratili predsjednik NK „Opatija“ Robert Perčić, gradonačelnik Fernando Kirigin, zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić, predstavnik Sportskog saveza grada Opatije Igor Puž, predstavnik Nogometnog saveza PGŽ-a Ivan Peraić i župan Zlatko Komadina, a o knjizi su govorili autori Marina Kirigin Brajković, Aleksandar Monar i Marinko Lazzarich. Peraić je predsjedniku NK „Opatija“ Perčiću uručio plaketu Nogometnog saveza.

- Od te 1911. godine pa do danas, Opatija je bila u sastavu nekoliko država. U tom burnom periodu, ponajviše tijekom i između dva svjetska rata, kada nogomet nije bio ni približno „najvažnija sporedna stvar na svijetu“, teško je pratiti pravne oblike kroz koje je klub prolazio. Zbor toga su za nas jedini izvor informacija iz tog doba bile dvije izdane monografije kluba, jedna iz 1981. i jedna iz 1986. godine. Za nas urednike i autore zapravo istraživački dio posla uslijedio je nakon te 1986. godine, za razdoblje dugo gotovo četiri desetljeća. Iako se u eri interneta čini da su sve informacije lako dostupne, pokazalo se da to baš i nije uvijek tako. Uz to, autorski i uređivački tim ove kronike okupio se po prvi puta. Obavljeni posao bio je izuzetno zahtjevan, no nadamo se da smo hendikep neiskustva nadoknadili neizmjernom, u pojedinim trenucima i prekomjernom brigom prema djelu.

VIDEO

Spoticali smo se, vrtjeli u krug, pretumbavali sadržaj, ubacivali, izbacivali, dodavali, brisali… vikali, plakali, tješili se, upitnike nad glavama pretvarali u „žaruljice“ i uskličnike i na kraju iznjedrili smislenu cjelinu koja u pojedinim dijelovima možda iskače iz standarda, ispada iz koncepta, ali sve s ciljem dinamike i literarne atraktivnosti za čitatelja jer ova je kronika napravljena s ciljem da bude čitana, dostupna zainteresiranoj javnosti te da proširi svijest o važnosti koju je za lokalnu zajednicu, kroz stojedanaestogodišnje djelovanje dala, u početku jedna mala interesna skupina „udarača lopte nogom“, a danas jedna velika i uređena sportsko-odgojna institucija. Jedan od naših najvećih strahova u procesu stvaranja bio je: „Što ako smo nekog zaboravili, izostavili?!“. U 111 godina dugoj povijesti kluba, sigurno je bilo još onih kojima smo trebali posvetiti prostor ove knjige, koji su svojim znanjem, trudom, zalaganjem i ljubavlju doprinijeli razvoju kluba. I zato oprostite nam, ako smo nekog izostavili spomenuti. Ovom prilikom htjela bih zahvaliti i svima onima koji su „otrgli“ komadić svakodnevice, pronašli vremena da se uključe u izradu ove opatijske nogometne kronike te na taj način sudjelovali u pisanju povijesti Nogometnog kluba „Opatija“. Hvala im još jednom za svaku podijeljenu uspomenu, novinski članak, fotografiju, navijački rekvizit ili samo vrijeme provedeno u raspravi o nekom povijesnom detalju koji je pronašao mjesto u ovoj knjizi - rekla je urednica Marina Kirigin Brajković.

Jedan od najstarijih igrača Opatije, Arnaldo Rubinić s predsjednikom Perčićem i gradonačelnikom Kiriginom

- Danas smo ponosni, sretni i zahvalni što smo zajedničkim snagama uspjeli izdati ovu opatijsku nogometnu kroniku. Nogometni klub Opatija stabilna je udruga građana koja se posljednjih nekoliko godina može pohvaliti povijesnim uspjehom jer nastupa u dosad najvišem natjecateljskom rangu. Međutim, ono na što smo najviše ponosni je naša mladost, naših 250 članova koji u 12 uzrasnih kategorija brane boje kluba. Nadamo se da će ovu našu bogatu prošlost kluba, dugu 112 godina, i ovaj klupski uspon, koji ne uključuje samo rang natjecanja već i masovnost, broj članova, rezultirati i onim što nam trenutno najviše treba – a to je novo, obnovljeno igralište izgrađeno prema kriterijima koji će nam omogućiti da utakmice igramo u svom gradu pod Učkom - rekao je Perčić.

Promocija knjige bila je i prigoda da se uruče priznanja ljudima koji više od pola stoljeća sudjeluju u radu kluba, koji su na opatijski teren istrčali još kao dječaci i mladići i u klubu se zadržali do danas. Za odanost klubu nagrađeni su: Stipe Mikulić, Boris Petrovčić i Branko Močibob.

Zahvalnice su uručene i predsjednicima kluba, koji su prisustvovali svečanosti, za njihov doprinos u radu i napretku kluba - Antunu Novaliću, Željku Butorcu i Đuri Mihočki. Svečanosti je prisustvovao i vjerojatno jedan od najstarijih igrača Opatije, Arnaldo Rubinić, kojem je također uručena prigodna nagrada.

U Centru Gervais održana promocija opatijske nogometne kronike „NK Opatija – Ti će vavek Prva dama bit“

Više sa portala poduckun.net ...