[FOTO] U Karlovcu održan 21. susret starodobnih vojnih vozila, obiđena crta bojišnice iz Domovinskog rata

Autor: Marina Pauletić 31.05.2023

Na otvaranju ovogodišnjeg susreta nazočili su i predstavnici grada, županije i Policijske uprave. Odazvala su se 33 vojna vozila i 33 vozača, 24 terenca i devet motocikala.

Karlovac - Ovog je vikenda u Karlovcu održan 21. susret starodobnih vojnih vozila i obilaska crte bojišnice iz Domovinskog rata u čast 32. obljetnice ustrojavanja većine postrojbi HV-a, Dana OSRH i Dana HKoV-e. Organizator susreta bila je, Povijesna postrojba „KARLOVAČKI POČASNI VOD ZNG-91“ u suradnji s OTK „Zlatni kotač“ iz Zagreba, pod pokroviteljstvom HGZ-a. Predsjednik Organizacijskog odbora „21. susreta“ bio je, gen. puk. Mladen Kruljac, dopredsjednik HGZ-a, zamjenik Marko Vuković, koordinator Ivan Gradišar, voditelj susreta brig./mir. Dubravko Halovanić. Na otvaranju ovogodišnjeg susreta nazočili su i predstavnici grada, županije i Policijske uprave. Odazvala su se 33 vojna vozila i 33 vozača, 24 terenca i devet motocikala.

Na prostoru okupljanja vozila, sudionika, posjetitelja i gostiju na parkiralištu uz hotel „Lana Korana“ uz rijeku Koranu, predsjednik Hrvatskog društva kolekcionara militarije liburnijskog kraja, Damir Batistić, izložio je dio svoje kolekcije, metalnih oznaka i kaciga iz perioda Domovinskog rata, a u društvu profesora Balistike i naoružanja iz Srednje škole Duga Resa Davora Vidovića, koji je izložio svoje makete borbene tehnike, također iz perioda Domovinskog rata.

Nakon okupljanja, registracije pristiglih vozila i vozača, vojničkog doručka i svečanog otvaranja, krenulo se u promotivnu vožnju i obilazak južnog dijela Karlovačke županije, u međuriječju rijeka Korane, Mrežnice i Dobre na crti bojišnice iz razdoblja Domovinskog rata. Tijekom vožnje sudionici su obišli novootvoreni Experience centar Nikola Tesla i Aqatiku, te Martinšćak, TT - 345, posebno važnu obrambenu točku tijekom Domovinskog rata. Nazočni su upoznati s važnošću ove točke kao glavne promatračnice na našoj strani za brojne naše postrojbe koje su borbeno djelovale na ovom prostoru. Posjećena je i župna krajiška crkva „Presvetog Trojstva“ i Dom Udruge specijalne jedinice policije „Grom“. Promotivnom vožnjom kolona vozila stigla je do Pastoralnog centra „sv. Vinko Paulski“ u Novigradu na Dobri, gdje je organiziran odmor i druženje uz kvalitetno pripremljen vojnički grah vrijednih djelatnika ovoga centra. Uz ugodno druženje podijelile su se zahvalnice vozačima, suradnicima i podupirateljima. Položeni su i lampioni na spomen obilježje stradalim mještanima kroz ratove, kao i gen. zbora Pavlu Miljavcu na mjesnom groblju.

Nakon objeda, upriličena je promotivna vožnja za sve zainteresirane oklopnim transporterom OT M-60 „sanitet“, iz muzejske zbirke „KARLOVAČKOG POČASNOG VODA ZNG-91“. Nakon ugodnog i sadržajnog cjelodevnog druženja, u planiranom vremenu, kolona vozila vratila se na polaznu točku, gdje su se sudionici srdačno se rastali s porukom: „doviđenja, na idućem susretu“.

U Karlovcu održan 21. susret starodobnih vojnih vozila uz učešće članova Liburnijskog društvo kolekcionara militarija

Više sa portala poduckun.net ...