[FOTO] U Opatiji svečano obilježena 20. obljetnica Hrvatske zajednice županije, Komadina: HZŽ uspješno artikulira regionalne interese i relevantan je partner Vladi

Autor: Marina Pauletić 28.04.2023

Primorsko-goranska županija domaćin je ovog svečanog obilježavanja jer je upravo iz PGŽ-a krenula inicijativa osnivanja Zajednice

Opatija - Hrvatska zajednica županija obilježila je 20. obljetnicu djelovanja. U Kongresnom centru Hotela četiri opatijska cvijeta pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH održana je svečanost kojoj su, uz domaćine, nazočili premijer Andrej Plenković sa suradnicima, saborski zastupnici, gradonačelnici, načelnici i drugi ugledni gosti.

Primorsko-goranska županija domaćin je ovog svečanog obilježavanja jer je upravo iz PGŽ-a krenula inicijativa osnivanja Zajednice, a župan Komadina izabran je za prvog predsjednika na konstituirajućoj sjednici 16. svibnja 2003. godine u Osijeku.

U pozdravnom obraćanju župan Komadina zahvalio je tadašnjem predsjedniku Županijske skupštine PGŽ Miljenku Doriću, kao i svima koji su stvorili temelje i zakonske akte Zajednice. Istaknuo je da je HZŽ interesna organizacija regionalne samouprave koja zajednički raspravlja teme od interesa svih županija, a koje su artikulirane kroz radne timove koji pokrivaju sve resore iz županijskih nadležnosti. U ovih 20 godina, HZŽ je opravdala svoje postojanje. Postala je partner Vladi s kojom se održavaju redoviti sastanci, rekao je župan te ukazao na potrebu jače fiskalne decentralizacije rekavši kako bi izvorne ovlasti trebali pratiti i veći izvorni prihodi. Konstatirajući kako bitka za samoupravu nikad ne prestaje, župan je naveo da sve što je država delegirala na regionalnu samoupravu ona dobra odradila, a sustav unaprijedila. Zahvalio je kolegama županima na dosadašnjoj suradnji i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu HZŽ-a.

Aktualni predsjednik HZŽ-a, brodsko-posavski župan Danijel Marušić podsjetio je na razdoblje od samog osnivanja ove krovne udruge hrvatskih županija te posebno istaknuo da HZŽ djeluje na načelu uvažavanja i međusobnog poštovanja bez obzira na različite stranačke pripadnosti županijskih čelnika. Županije su spona između jedinica lokalne i regionalne samouprave te Vlade RH, kazao je te naveo da su županije u budućnosti snažni promicatelji nacionalnih i europskih težnji, ali i ciljeva održivog razvoja, konkurentne, digitalne i zelene županije okrenute građanima.

Sjajno partnerstvo i sustavna suradnja Vlade RH i Zajednice uspostavljena 2016. godine do danas govori o ispravnom odabranom putu sinergije u višerazinskom upravljanju u Hrvatskoj, navodi premijer Plenković.

„Kad se povežu i sagledaju rezultati, popriličan dio puta ostvarili smo i realizirali zajednički jer se vodilo računa o temeljnim načelima suradnje, kontinuiranom i sustavnom dijalogu, inzistiranju na funkcionalnoj decentralizaciji, fiskalnoj decentralizaciji i brojnim projektima koji se zajednički realiziraju, a sve to osnaženo međunarodnim statusom Hrvatske i prilikama EU fondova“, rekao je premijer i istaknuo kako je ovo godina tri velike obljetnice, 30 godina formiranja lokalne i regionalne samouprave, 20 godina HZŽ-a i 10 godina članstva Hrvatske u EU.

Dobrodošlicu u Opatiju sudionicima svečanosti poželio je i gradonačelnik Fernando Kirigin izrazivši zadovoljstvo što je grad koji je kolijevka hrvatskog turizma imao čast ugostiti hrvatske župane.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice osnivačima. Uz ostale, županu Zlatku Komadini, kao prvom predsjedniku Hrvatske zajednice županija i Miljenku Doriću, koji je kratko podijeli sjećanja na najvažnije trenutke osnivanja Zajednice, svim bivšim predsjednicima, partnerskim institucijama, Vladi RH i Hrvatskom saboru.

Na svečanom obilježavanju su sudjelovali i brojni visoki uzvanici: izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Klarić, potpredsjednici Vlade RH i ministri Branko Bačić i Oleg Butković, ministri Šime Erlić i Ivan Malenica, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije, Njegovu Ekselencija Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković te brojni drugi.

Nakon Opatije, u Gradskoj vijećnici Grada Novog Vinodolskog sudionike svečanosti ugostio je gradonačelnik Tomislav Cvitković koji ih je upoznao s povijesnom i kulturnom baštinom vinodolskog kraja, a gosti su posjetili i Vinsku kuću Pavlomir.

U Opatiji se obilježava 20 godina Hrvatske zajednice županija

Više sa portala poduckun.net ...