[FOTO/VIDEO] Ivanu Lorencinu uručena plaketa općine Viškovo, predsjednik Milanović uveličao svečanu sjednicu

Autor: Nikola Cvjetović 13.04.2023

Na sjednici je uručeno i javno priznanje Općine Viškovo Ivanu Lorencinu, za postignuća u području znanstvenog rada i popularizacije znanosti.

Viškovo - Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Viškovo održana je u sklopu obilježavanja 30. obljetnice Općine Viškovo.

Sjednicu su svojim govorima uveličali predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić, načelnica Viškova Sanja Udović, župan PGŽ Zlatko Komadina, saborski zastupnik Tomislav Klarić kao izaslanika predsjednika Sabora RH te naposljetku i predsjednik Zoran Milanović.

- Vjerujem da je malo vas ovdje prisutnih pred 30 godina kada su se krojile granice današnjih općina i gradova mislilo da će upravo Općina Viškovo danas biti stanovništvom daleko najveća i istovremeno jedna od najmlađih općina u Hrvatskoj. Pozitivni demografski pokazatelji, mnoštvo mladih obitelji i puno dječjih osmjeha je ono čemu se nadamo i čemu težimo u svim krajevima Lijepe naše. Mladosti za razliku od većine naše zemlje u našoj općini sigurno ne nedostaje. Mladosti koja nas veseli i istovremeno obvezuje. Pred godinu dana na ovom istom mjestu, upozorio samo upravo na sve ono što našoj općini nedostaje i kroz ovih godinu dana napravljeni su neki konkretni koraci u izgradnji i pokretanju svih onih segmenata koji jamče veću kvalitetu života i bolji standard naših sugrađana. Od izgradnje kanalizacijskog i vodovodnog sustava kroz projekt aglomeracije, pokretanja izgradnje novog dječjeg vrtića, uređenja i pripreme izgradnje novih dječjih igrališta i parkova, novih i sigurnijih prometnih rješenja, pokretanja izgradnje zajedničkog komunalnog projekta groblja s Gradom Kastvom kao prvi primjer funkcionalnog povezivanja s jedinicama lokalne samouprave koje nas okružuju. Od svih prioriteta koje sam tada naveo a i uvijek navodim najveći i najvažniji je izgradnja nove škole na Marinićima. Osnovna škola Sv. Matej brojem učenika najveća je škola u Primorsko-goranskoj županiji sa skoro 1000 učenika koji svakodnevno pune hodnike, učionice i dvorane ove škole u 2 smjene. Ako uzmemo u obzir da nekoliko stotina naše djece, uglavnom iz razloga jer naša škola nema produženi boravak, pohađaju osnovne škole u Gradu Rijeci i drugim gradovima i općinama riječkog prstena onda je sasvim jasno zašto je upravo gradnja nove škole prioritet. Za gradnju nove škole na Marinićima pripremljena je sva dokumentacija, osigurana su sredstva u općinskom proračunu i u proračunu Primorsko-goranske županije, ista je visoko rangirana u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ali realizacije tog nacionalnog plana nažalost i dalje nema. Prema planu naše Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja do školske godine 2027./2028. u cijeloj Hrvatskoj trebao bi krenuti program cjelodnevne škole za sve učenike od 1.-8 .razreda a mi smo evo već u sredini 2023. godine, nova škola nam je i dalje samo na papiru a u staru jedva stanemo u dvije smjene. Iskoristit ću zato ovu priliku da upravo sve vas visoke dužnosnike koji ste svojim dolaskom uveličali naših 30 godina, pozovem da naprave sve što je u njihovoj moći da projekt izgradnje nove škole na Marinićima krene čim prije. Mislim da stanovništvom najveća i najmlađa općina u Hrvatskoj novu školu treba i zaslužuje. Pa kad se za godinu dana ponovno vidimo na Danu naše općine da prije ovih službenih govorancija i protokola obiđemo gradilište nove škole, istaknuo je u svom govoru predsjednik vijeća Bojan Kurelić.

Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović napomenula je da je to bila i ostala vitalna općina.

- Od 7000 stanovnika pri osnivanju 1993. dosegli smo 16 tisuća, dok je u posljednjem desetljeću broj stanovnika povećan za 11 posto. Općinski proračun je dosegao 20 milijuna eura, grade se vrtići, osnovne škole, kapitalni kulturni projekt Kuća halubajskog zvončara i razvijaju brojni drugi projekti, za koje je u posljednjih 10 godina povučeno oko 35 milijuna eura iz europskih fondova, istaknula je načelnica Sanja Udović.

S obzirom da je ove godine općina Viškovo obilježila jubilarnu 30. obljetnicu osnivanja, predsjednik Milanović osvrnuo se u govoru na administrativni ustroj države te inicijative vezane uz promjene i reformu lokalne samouprave.

Osvrnuo se predsjednik Milanović i na EU i novac iz fondova EU koji se u Viškovu dobro koristi jer su njime financirani i izgrađeni brojni projekti. „Iskoristite taj novac. Oprezno i sebično, gledajte svoje interese. Neka se gradi, a gradi se dosta, iskoristiti taj novac naš je najveći zadatak“, zaključio je Predsjednik te poručio žiteljima općine Viškovo: „Budite strogi gospodari, surađujte s drugima koji su slabiji od vas, čuvajte „ča“ i sretan vam Dan općine“.

Na sjednici je uručeno i javno priznanje Općine Viškovo Ivanu Lorencinu, za postignuća u području znanstvenog rada i popularizacije znanosti.

Svečanost su svojim nastupom uveličali članovi Kulturno umjetničko društvo Halubjan s recitalom "Zemja se moja jubav zove" te učenici iz OŠ Sveti Matej pod vodstvom učiteljice Nine Dukić Srok, dok je sve okončano uz domjenak te prigodni glazbeni program i nastup benda In between.

VIDEO

Predsjednik Milanović uveličao svečanu sjednicu, Ivanu Lorencinu uručeno plaketa općine Viškovo

Više sa portala poduckun.net ...