[FOTO] Zajednica Talijana Lovran posjetila talijanski grad Codroipo

Autor: Radovan Trinajstić 24.10.2023

Dogovoreno je da se započeta suradnja nastavi naredne godine u Lovranu.

Lovran - Grupa od četrdesetak članova Zajednice Talijana Lovran uspješno je u okviru svog programa rada realizirala prvu posjetu gradu Codroipo što se nalazi u provinciju Udine, a u regiji Furlanija - Julijska krajina.

Posjeta je upriličena povodom blagdana Sv. Simona, nebeskog zaštitnika grada. Do posjete članova lovranske Zajednice Talijana došlo je nakon što su njihovi predstavnici kao članovi lovranske delegacije prošle godine bili na susretu u austrijskom Bleiburgu. Tom prigodom došlo je do zajedničkog razgovora te dogovorena posjeta Lovranaca ovom talijanskom gradu, koji ima višegodišnju tijesnu suradnju i prijateljstvo s Bleiburgom.

Na samom početku dolaska Lovranaca u Codroipo, na središnjem gradskom trgu Garibaldi upriličen je doček koji je nastavljen skupom posvećenom Europskoj Uniji. Na svečanosti je pročelnik za kulturu grada Codroipo, Giorgio Turcati govorio o značaju europskog ujedinjenja za budućnost naroda Europe. Vezano uz to, s posebnim zadovoljstvom pozdravio je dolazak članova Talijanske Zajednice iz Lovrana kao i grada Bleiburga na čelu s gradonačelnikom Stefanom Visotschnigom, ujedno i počasnim građanom Lovrana. Na svečanosti je gradonačelnik Codroipa Gvido Nardini pozdravio sve prisutne, kao i delegaciju Bleiburga i lovranske Zajednice Talijana zaželivši da se ova suradnja u budućnosti još više proširi i nastavi na obostrano zadovoljstvo.
Uz pozdravne riječi gradonačelnika Stefana Visotschniga i predsjednika ZT Lovrana Igora Prodana, izvršena je razmjena spomen darova s domaćinom u znak sjećanja na ovaj susret.

U nastavku dana Lovranci su razgledali raznovrsne ulične štandove postavljene na tradicionalnom 44. Sajmu San Simone s raznovrsnim etnogastronomskim proizvodima – proizvodima lokalnih trgovaca, zanatlija , obrtnika i umjetnika te prezentacijom nekoliko nevladinih udruga. Boravak u ovom dijelu Italije za članove ZT Lovran zaključen je posjetom poznatoj venecijanskoj vili Manini iz 17.st u mjestu Passariano kraj Udina, posljednjoj rezidenciji dužda Venecije Ludovica Manina i jedno vrijeme privremenog smještaja Napoleona Bonapartea.

Na kraju druženja u Codroipu dogovoreno je da se započeta suradnja nastavi naredne godine u Lovranu, a što je pozdravljeno na obostrano zadovoljstvo.

Zajednica Talijana Lovran posjetila talijanski grad Codroipo

Više sa portala poduckun.net ...