[FOTO] Održana završna konferencija projekta 'Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici'

Autor: Nikola Cvjetović 09.10.2023

Kako je proteklo završno druženje pogledajte u priloženoj fotogaleriji...

Matulji - Završna konferencija projekta „Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici“ u organizaciji Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji održana je prošle subote.

Konferencija je obilježena skupom u Društvenom domu Hangar gdje se okupilo pedesetak umirovljenika i dionika na projektu kao i predstavnici Općine Matulji te medija uz zajednički domjenak, nastup Klape Skalin i prigodne recitale umirovljenika.

Projekt je ispunio očekivanja u pogledu interesa umirovljenika za aktivnim uključivanjem u zaista puno raznovrsnih događanja stoga se može zaključiti da je projekt uspješno proveden. No, umirovljenici se neće sada zaustaviti u svojim aktivnostima, već će nastaviti organizirano provoditi svoje najzanimljivije aktivnosti, a financijski će to kao i do sada podržati Općina Matulji kako bi umirovljenici i dalje ostali aktivni.

Teodor Babarović iz Općine Matulji ističe da je cilj ovog vrijednog projekta umanjiti socijalnu isključenost osoba starije životne dobi (umirovljenika) s područja Općine Matulji te ih kroz različite interaktivne, radioničke i društvene sadržaje uključiti u društvenu participaciju kako bi se poboljšala kvaliteta njihovih života.

- U sklopu trogodišnjeg trajanja projekta bilo je potrebno održati 1938 aktivnosti prema planu iz projektne prijave te uključiti u projektne aktivnosti najmanje 250 umirovljenika s područja Općine Matulji i okolice što smo i uspjeli, naime održano je preko 2000 aktivnosti radionica (po principu 1 radionica = 1 aktivnost) u 10 programa uz sudjelovanje preko 300 umirovljenika, istaknuoo je Babarović.

- Općina Matulji je partner na ovom projektu, dok je nositelj projekta Udruga umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji te smo zajedničkim aktivnostima i naporima uspjeli realizirati sve zacrtane ciljeve iz projektne dokumentacije. Općina Matulji skrbi o svojim umirovljenicima i starijim osobama, stoga se zahvaljujem i čestitam svima koji su pridonijeli uspješnoj realizaciji ovog projekta, a Općina Matulji će i nadalje pomagati i davati podršku Udruzi umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji u narednim aktivnostima. Bitno je za istaknuti da smo zajedničkom uspješnom prijavom osigurali financiranje projekta u 100% iznosu putem bespovratnih sredstava, od toga se 85% sufinancira iz Europskog socijalnog fonda i 15% se sufinancira iz državnog proračuna. Svakako ćemo i nadalje pratiti potrebe umirovljenika te im i ubuduće nastojati osigurati dodatna financijska sredstva iz Europskih fondova za njihove raznovrsne programe i aktivnosti, naglasio je Vedran Kinkela, načelnik Općine Matulji.

Sonja Vlah, predsjednica Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji upoznala je sve nazočne na skupu sa provedenim aktivnostima.

- U Udruzi umirovljenika zaposlena su tri djelatnika na slijedeća radna mjesta - voditelj dnevnog boravka, fizioterapeut i kuhar, a za potrebe provođenja aktivnosti radionica psihoterapije, planinarskih pohoda (nordijsko hodanje), jezične radionice, kreativne radionice, plesne radionice i treninga joga, angažirali smo sedam vanjskih stručnjaka. Održali smo kreativne radionice (izrade keramičkih rukotvorina i slikanja na platnu tehnikom batika), zatim "Stol društvenih igara", kuharske radionice tjelovježba, planinarski pohodi, psihoterapijske radionice, jezične radionice i tečaj pletenja (učenje talijanskog jezika i kratki tečaj pletenja za umirovljenike), tečaj joge, "Dnevnom higijenom i zdravom prehranom do zdravlja". Organizirali smo kulturno-umjetnički program - ples, čakavske kulturne večeri, izložbe samostalnih radova umirovljenika, čakavsku besedu. Također bi istaknula i naše izlete "Istraživanje povijesti", "Piknik godišnjaka", "Male i velike ruke zajedno za prijatelja u nevolji" (radionice prenosim znanje mlađima - spoj mladih i starijih generacija s ciljem edukacije mladih i očuvanja tradicijskih običaja), poručila je Vlah.

Provedene su javne rasprave umirovljenika, tribine i fokus grupe na temu istraživanja problema i potreba umirovljenika, a u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Rijeci provedeno je stručno istraživanje o potrebama tržišta rada malih i dopunskih zanimanja za umirovljenike i mogućnosti njihova uključivanja na tržište rada te su rezultati istraživanja prezentirani zainteresiranim umirovljenicima. Posebno je bio veliki interes za pohađanje plesnih i kreativnih radionica te kulturno-umjetničkih večeri, dok su izleti i piknici tradicionalno okupljali više od 100 aktivnih umirovljenika.

Navedeni skup, odnosno završna konferencija projekta održala se u sklopu projekta „Aktivni umirovljenici - dugovječni stanovnici“, u sklopu poziva ''Pridruži se – Aktivni u mirovini“ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika UP.04.2.1.09.0072. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020, a vrijednost projekta je 1.929.422,39 kuna (256.078,36 Eur), od čega je osigurano 85% bespovratnih EU sredstava i 15% sredstava sufinanciranjem iz Državnog proračuna. Trajanje projekta je 36 mjeseci, zaključno sa listopadom 2023. godine.

Završna konferencija projekta 'Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici'

Više sa portala poduckun.net ...