[FOTO/VIDEO] 9. Međunarodni susret kolekcionara militarije okupio veliki broj izlagača i publike

Autor: Marin Aničić 08.05.2022

Danijel Mrgan iz Udruge Ris nam je ispričao u kratkim crtama sve što trebate znati ako vas interesira simulacija ratovanja u stvarnom okruženju, dok je Udruga uprizoritelja povijesti Valter iz Pule ispričala ponešto o svojoj strasti prema militariji 2. Svjetskog rata.

Matulji – U matuljskom Hangaru jučer je održan pravi festival povijesti, točnije ratovanja u sklopu 9. Međunarodnog susreta kolekcionara militarije. Organizator Damir Batistić nas je proveo kroz sva tri segmenta ovog susreta, od izlagača koji su izlagali na jogu preko izložbe starih vojnih vozila na parkiralištu pa do sajma koji se održao u samom prostoru za manifestacije.

Među izlagačima smo mogli vidjeti dvije udruge “Risovi” iz Gorskog Kotara i “Sabaka” iz Rijeke koje su nam prezentirale airsoft. Riječ je o sportu ili hobiju gdje sudionici ratuju oružjem nalik pravome, ali ovo oružje ima umjesto olova 6 milimetarske kuglice, biorazgradive koje oružje izbacuje pomoću plina ili struje.

Danijel Mrgan iz Udruge Ris nam je ispričao u kratkim crtama manje-više sve što trebate znati ako vas interesira simulacija ratovanja u stvarnom okruženju, a ne ispred kompjuterske konzole. Razgovarali smo i s Udrugom uprizoritelja povijesti Valter iz Pule koji su nam pokazali i ispričali ponešto o svojoj strasti prema militariji 2. Svjetskog rata. Maketar Damjan Komarek iz Rijeke nam je pokazao uprizorenja borbe Hrvatskih snaga protiv snaga SAO Krajine. Tu smo mogli vidjeti i Karlovački počasni vod koji je izložio svoje karte napada na Karlovac iz 91. godine te fotografije iz tog perioda. Što smo vidjeli, a i što smo naučili na ovom skupu pogledajte u našem video prilogu.

VIDEO

9. Međunarodni susret kolekcionara militarije okupio veliki broj izlagača i publike

Više sa portala poduckun.net ...