[FOTO/VIDEO] Antonja 2023. Pusna meštrica Mića Maja preuzela ključ od općini, na pale visi pust ‘Evrić Mokrović'

Autor: Nikola Cvjetović 17.01.2023

Kako je protekla primopredaja općinskog ključa donosimo u video prilogu i fotogaleriji u nastavku teksta...

Viškovo - Njegovanje pusnih običaja neizostavan je dio tradicije, identitet Viškova, a tradicija i ove godine ide dalje unatoč svemu u svojoj punoj raskoši za razliku od protekle dvije godine. Antonja je označila početak pusnih zbivanja u Viškovu, početak petog i najveselijeg godišnjeg doba u kojem se okupljaju maškare, pjevaju, plešu i slave svoju ‘vladavinu’.

Tako je danas, na Brege, tradicija nastavljena te je obilježen početak Pusta 2023. Općinska načelnica Sanja Udović predala je ‘općinski ključ’ Pusnoj meštrici Mićoj Maje, a uz zvuke antonjskog roga podignut je pust ‘Evrić Mokrović'.

Poruka i više nego jasna, a za što je sve zgriješio u protekloj godini saznat ćemo na sam Pust. No, do tad Halubajski zvončari nastavit će stoljećima neprekinutu tradiciju ritualnog trodnevnog ophoda koji će započeti na Pusnu nedeju, 19. veljače. Sela Kastavštine pohodit će u nedjelju, ponedjeljak i utorak, mještanima i posjetiteljima trodnevno obahajanje iznova će pružiti nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

VIDEO

Pusna meštrica Mića Maja preuzela ključ od općini, na pale visi pust ‘Evrić Mokrović'

Više sa portala poduckun.net ...