[FOTO/VIDEO] Brgud po starinski odveo brojnu publiku na putovanje prošlošću

Autor: Nikola Cvjetović 25.09.2022

brgud_po_starinski_2022_kuzmova__2_

Što su naši reporteri zabilježili provjerite u velikoj fotogaleriji i video prilogu...

brgud_po_starinski_2022_kuzmova__3_

Veli Brgud - Nakon pauze uzrokovane korona situacijom ponovo je Brgud zaživio po starinski, a vrijedan trud organizatora pokvarile su vremenske (ne)prilike koje su manifestaciju prekinule u kasnim poslijepodnevnim satima. No, dok kišne kapi nisu odlučile pokvariti provod publici i organizatorima, posjetitelji su imali prilike osjetiti dih prošlosti i vidjeti kako se nekad živjelo na Brgudu.

brgud_po_starinski_2022_kuzmova__4_

Kako bi im to dočarali, udružilo se gotovo cijelo mjesto, odjeveno u odjeću kakvu su nosile njihove none i nonići, odnosno pranone i pranonići, te zasukali rukave i uhvatili se znanja i vještina koji su nekad bili osnova preživljavanja, a danas nemaju svoje mjesto u modernome svijetu.

Brgujci su prikazali izradu košara i vapna te obradu drva i željeza, dok su Brgujke prezentirale kulinarske vještine, šivanje, pletenje, predenje vune, pranje odjeće i sl. Također, Veli Brgud poznat je i po autohtonoj sorti kupusa, tzv. „brgujskom kapuzu“, koji su posjetitelji imali prilike okusiti.

brgud_po_starinski_2022_kuzmova__1_

No, da se nekada znalo i zabaviti pokazali su i boćarii koji su zaigrali ovu popularnu igru našeg kraja s drvenim boćama, a našlo se vremena i za pjesmu uz harmoniku i trubu. Za kraj podsjetimo da se tijekom vikenda u Velom Brgudu obilježava i slavi blagdan Kuzmove, a sam blagdan sv. Kuzme i Damjana obilježit će se svetom misom i procesijom u "Crikven dolac" u utorak, 27. rujna.

Što su naši reporteri zabilježili provjerite u velikoj fotogaleriji i video prilogu...

VIDEO

Brgud po starinski unatoč kišnim kapima

Više sa portala poduckun.net ...