[FOTO/VIDEO] FAŽOL, GOVORANCIJE I GIMKANA U Veprincu proslavljen Praznik rada

Autor: Marin Aničić 01.05.2022

veprinac_prvi_maj_gimkana_2022__19_

Nakon šušura i dobrog raspoloženja u staroj jezgri Veprinca oko 14 sati počela je prva, ali ne i posljednja Gimkana na kojoj su se po prvi put takmičili i vozači električnih romobila.

Veprinac - Prvi maj na Veprincu proslavljen je uz tradicionalni fažol, nastup Puhačkog orkestra Lovran uz neizostavne govore koje su održali gradonačelnik Fernando Kirigin i župan Zlatko Komadina.

veprinac_prvi_maj_gimkana_2022__5_

Sjajnoj atmosferi pridonio je sunčan dan, Trio Asi, kao i volonteri GDCK Opatija te KŠR Gorovo čiji su se članovi pobrinuli da najuporniji na Veprinac stignu hodeć. Gradonačelnik Fernando Kirigin i njegova zamjenica stigli su na prvomajsku proslavu pješke s još tridesetak zaljubljenika u hodanje. U nešto više od sat vremena podijeljeno je preko 1000 porcija fažola koji je za ovu prigodu pripremila obitelj Buretić.

– Neoliberalna politika dovela je do porasta nacionalnih dugova, do problema realnog sektora i premještanja poduzeća u treće zemlje gdje je rad još manje vrijedan. Hrvatski se radnik i dalje, nažalost, bori s nesigurnošću radnog mjesta zbog zapošljavanja na određeno vrijeme, kao i s često nedovoljnom cijenom rada i potplaćenošću. Uz to, borimo se i dalje s odlaskom visokokvalificirane radne snage u razvijenije europske zemlje i nedostatkom radnika u mnogim gospodarskim granama. Suvremeni je svijet sve složeniji i sve izazovniji i traži od nas brzu reakciju. Ali, nisu sve promjene, nasreću, samo negativne. Dobro je to što kao društvo postajemo sve svjesniji kako su neoliberalni kapitalizam, globalizacija i konzumerizam urušili ne samo prava radnika, nego i ugrozili ekologiju našeg planeta. Pandemija koronavirusa koja nam je u posljednje dvije godine pokazala da se moramo brzo prilagođavati promjenama i funkcionirati i u izvanrednim uvjetima, kao i rat u Ukrajini, pozivaju nas na pomnije razmišljanje o pravim vrijednostima. Možda su ovi izazovi i prave prilike za novi i pravedniji svijet rada, naglasio je gradonačelnik Fernando Kirigin u svome govoru.

veprinac_prvi_maj_gimkana_2022__15_

Župan Zlatko Komadina čestitavši svima 1. maj kazao je kako se u našem kraju ovaj praznik oduvijek slavio. Vremena se mijenjaju te danas svi radnici trebaju imati dobre uvjete rada i odgovarajuću plaću s kojom mogu hraniti svoje obitelji, kazao je Komadina.

Nakon šušura i dobrog raspoloženja u staroj jezgri Veprinca oko 14 sati počela je prva, ali ne i posljednja Gimkana na kojoj su se po prvi put takmičili između 52 motora i mopeda i vozači električnih romobila. Entuzijasti vježbaju već dva dana na ovom igralištu u Tumpićima i mislili su da će staza ostati ista, ali su ju organizatori zbog sportske korektnosti presložili.

Što smo zabilježili u Veprincu pogledajte u priloženom videu i velikoj fotogaleriji...

VIDEO

FAŽOL, GOVORANCIJE I GIMKANA U Veprincu proslavljen Praznik rada

Više sa portala poduckun.net ...