[FOTO/VIDEO] Hrvatski časnički zbor Liburnije posjetio muzej Domovinskog rata na Turnju

Autor: Nikola Cvjetović 14.09.2023

Što su zabilježili članovi Zbora pogledajte u videu i fotogaleriji...

Karlovac - Hrvatski časnički zbor Liburnije u sklopu programa posjetio je muzej Domovinskog rata na Turnju. Brigadir Dubravko Halovanić upoznao je i pokazao članovima Zbora kako se obranio Karlovac za vrijeme domovinskog rata.

U prizemlju zgrade uređena je Spomen soba karlovačkim braniteljima Domovinskog rata i suvenirnica dok je stalna izložba 'Karlovac 1991. - 1995.' postavljena na prvom katu. U otvorenom dijelu muzeja nalaze tenkovi, raketni bacači, haubice 203 mm, 205 mm višecijevni bacači RAK, oklopno vozilo STRAŠKO koji je napravljen u Rijeci, Mig 21 i srušeni zrakoplov koji je raketirao Saborsko gdje je i srušen.

Podsjetimo, krajem listopada 1991. godine branitelji su se uselili u zgradu koju su prozvali hotel California, jer je to ostala jedina zgrada koliko-toliko očuvana, mjesto gdje je spavalo na puškometu neprijateljskih vojnika. Danas je to zgrada muzeja Domovinskog rata. Ovo nije samo izložba naoružanja već i spomen-područje, kao mjesto istraživanja i komuniciranja saznanja o ulozi grada Karlovca i karlovačkog kraja u vojnoj povijesti Hrvatske i Europe. Kompleks obuhvaća jednu od najvećih zbirki naoružanja Domovinskog rata kroz vanjske eksponate i one postavljene u zgradi Hotela California, te uz Vukovar, Knin i Dubrovnik, Karlovac tako postaje najvažnije mjesto obilježavanja sjećanja na Domovinski rat.

VIDEO

Hrvatski časnički zbor Liburnije posjetio muzej Domovinskog rata na Turnju

Više sa portala poduckun.net ...