[FOTO/VIDEO] Korenšćani ponovo osvojili Vlahov Breg – Nastavljena tradicija započeta 1981. godine @ Korensko

Autor: Nikola Cvjetović 07.02.2022

pohod_korensko_vlahov_breg_2022__3_

Što su zabilježili naši reporteri pogledajte u priloženom video isječku i velikoj fotogaleriji...

pohod_korensko_vlahov_breg_2022__2_

Korensko/Vlahov Breg – Zvončari iz Korenskog jučer su ponovo „osvojili“ Vlahov Breg, u „igri“ između dva mjesta koja se odvija već četiri desetljeća, a u kojoj se svake godine mijenja domaćinstvo – jedne godine zvončari iz Vlahovega Brega „napadaju“ Korensko, a druge Korenšćani „uzvraćaju“.

Korenšćani su u jutarnjim satima nedjelje krenuli put Vlahovega Brega. Uz pratnju maškara, napravili su tradicionalnu rutu do svog odredišta preko Ivanić, Biškup, Žnjidari i Pičić, vraćajući se po Staren grade okol Julice nazad na Korensko. Putem su ih pratili i naši reporteri, a što su zabilježili provjerite u fotogaleriji na ovom linku.

pohod_korensko_vlahov_breg_2022__5_

Dvije zvončarske skupine na smotrama se pojavljuju zajednički, kao Zvončari Vlahov Breg – Korensko, a njihova suradnja počela je 1981. godine kada je mala grupa zvončara iz Korenskog i Vlahovega Brega, koji su do tada zvonci nosili za Mučići, pokrenula vlastitu tradiciju. Priča kaže da su Korenšćani zafrkavali Vlahovčani da „nisu vredni prit z zvonci na Korensko i da ako se otprave da će ih oni pričekat z obedon“. Zvončari s Vlahovega Brega prihvatili su izazov, a druge godine red je bio na Korenšćanima da ponove taj put, a ta tradicija ostala je živa već 41. godinu zaredom.

VIDEO

Korenšćani ponovo osvojili Vlahov Breg – Nastavljena tradicija započeta 1981. godine @ Korensko

Više sa portala poduckun.net ...