[FOTO/VIDEO] Najavljen XVIII. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine 2023.

Autor: Marina Pauletić 13.04.2023

Kastav - U nedjelju, 16. travnja s početkom u 14 sati, u Kastvu će se, pod Ložun, održati završna priredba jubilarne manifestacije XVIII. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine u organizaciji kastavske Udruge prijatel ruž, grozja i vina Belica, Turističke zajednice grada Kastva i pod pokroviteljstvom Grada Kastva.

Uz proglašenje i degustaciju najboljih kastavskih vina, posjetitelji će moći uživati i u prigodnoj ugostiteljskoj ponudi u sklopu manifestacije.

Pored najpoznatije kastavske vinske sorte – „Belice“, ljubitelji vina će u Kastvu moći kušati i razna druga vina proizvedena u kastavskim konobama.

Program će voditi Mirna Rubeša, uz prigodni glazbeni uvod.

Događaj su najavili Berislav Sušanj, predsjednik Udruge Belica, Bojan Frlan, predsjednik Ocjenjivačke komisije, Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva i Saša Brusić, direktor Turističkog ureda TZ grada Kastva.

O manifestaciji

Manifestacija je započela 3. travnja prikupljanjem uzoraka vina za XVIII OCJENJIVAČKI SUSRET VINARA KASTAVŠTINE. Prikupljeno je ukupno 88 uzorka od ukupno 42 članova Udruge Belica. Važno je istaknuti da se 16 uzoraka odnosi na „Belicu“, što je rezultat višegodišnjeg, uspješnog rada Udruge na programu revitalizacije vinogradarstva i vinarstva kastavštine i šire.

Ocjenjivanje uzoraka izvršeno je 4. i 5. travnja u prostoru kušaone u podrumu OPG Dejana Rubeše u Kastvu, od strane komisije koju su sačinjavali:
TOMISLAV PAVLEŠIĆ (ENOLOG – licencirani ocjenjivač),
DOMINIK GRŠKOVIĆ (ENOLOG – licencirani ocjenjivač),
PATRICIA RUMAC (ENOLOG),
NINA JURINJAK – BRAJKO (ENOLOG),
ŽARKO STILIN (SOMMELIER),
MARIJO JELIČIĆ (ENOLOG),
SILVIJA MOHOROVIĆ (ENOLOG),
KLAUDIO JURČIĆ (SOMMELIER).

Dodijeljeno je ukupno: 21 zlatnih medalja, 39 srebrnih medalja, 23 brončanih medalja i 6 priznanja.

Najbolje ocjenjeno vino – ŠAMPION NATJECANJA je vino MALVAZIJA U KATEGORIJI BIJELIH VINA – KUPOVNO GROŽĐE, s ukupno osvojenih 83,00 bodova osvojio je DARKO MANDIĆ.
Prelazni pehar za najbolju „BELICU“ s ukupno osvojenih 82,33 bodova osvojila je DARIA JARDAS BABIĆ.

VIDEO

Belica 2023. - Najavljen 18. ocjenjivački susret vinara Kastavštine

Više sa portala poduckun.net ...