[FOTO/VIDEO] Najmlađi sudionici otvorili 36. Mandrać u Voloskom

Autor: Nikola Cvjetović 26.08.2023


Na „Malom Mandraću 2023.“ sudjelovalo je ukupno 130 djece iz 11 zemalja, a „Mandrać 2023.“ se nastavlja sutra, kada nastupaju „odrasli“: profesionalni umjetnici i umjetnici-amateri natjecat će se općoj kategoriji „Mandrać 2023.“ i „Ex Tempore“.


Volosko – Voloskom je jutros zavladalo tradicionalno šarenilo rezervirano za posljednji vikend u kolovozu – započeo je 36. po redu Mandrać, likovna manifestacija koja okuplja umjetnike iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.


Kao i obično, prvi dan Mandraća posvećen je najmlađim umjetnicima, pa je tako jutros u Voloskom na Malom Mandraću / Piccolo Mandracchio kistove ukrstilo ukupno 130 mališana iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Srbije, Njemačke, Velike Britanije, Australije, Kanade, Španjolske, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država. Tijekom jutra slikali su raznim slikarskim tehnikama na vološćanskom lungomaru, lukobranu, kaletama i skalinadama, a osim nezaobilaznih motiva Voloskog, mora, stijena i čamaca, inspiraciju su potražili i u cvijeću, planinama i životinjama, no našlo se tu i apstraktnih radova, portreta, likova iz crtića i drugih motiva.


Nakon što su predali svoje završene radove na ocjenjivanje, najmlađi umjetnici zabavili su se u Domu Liburnija uz predstavu „Story of the Winged Horse“ vološćanskog kazališta na engleskom jeziku za djecu i mlade „Pygmalion“. Za to vrijeme, njihove je radove pregledao i ocijenio međunarodni stručni žiri kojeg je i ove godine predvodio akademski slikar iz Voloskog, ujedno i inicijator Mandraća Claudio Frank. Uz njega, žiri su činile povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Branka Arh (HR) i Polona Škodič (SLO). Radovi su podijeljeni u dvije kategorije: od 5 do 9 godina, te od 10 do 15 godina starosti, a najboljima su ove godine proglašeni: Katja Gordon Vesić (4), Prosper Novaković (3), Lucija Šojat (8), Dora Hrvatin (4), Luna Bastijančić (8), Paulo Bratuša (8), Nika Blečić (6), Elea Belušić (11), Lada Dušek (10), Vid Troha (11), Lorena Čolić (11) i Matea Brubnjak (11).


Nagrade su još dobili i najmlađi sudionici Lara Roce, Mara Dessardo, Indi Srakec i Oleg Juretić.


Svi sudionici jutrošnjeg događanja dobili su priznanje o sudjelovanju i majice, dok su autori najboljih radova dobili i poklon-bonove u vrijednosti 40 eura koje mogu iskoristiti u opatijskoj papirnici Melior.


Program Mandraća nastavlja se večeras u 20 sati, kada će u vološćanskoj lučici započeti aukcija slika akademskog slikara Claudija Franka. Tom će prilikom Frank održati i koncert na violini, uz pratnju Esperanze Claudije Frank (violina) i Natalyje Marycheve (klavijature).

U videu pogledajte atmosferu u vološćanskoj lučici.

VIDEO

Najmlađi sudionici otvorili 36. Mandrać u Voloskom

Više sa portala poduckun.net ...