[FOTO/VIDEO] Napokon bez granica : Jubilarno druženje 'Otvorena granica u Vodicama' okupila brojne posjetitelje

Autor: Nikola Cvjetović 05.09.2023

Kulturno prosvjetno društvo Bazovica

Druženje spaja tri susjedne općine iz tri države, Hrvatske, Slovenije i Italije: Lanišće, Hrpelje - Kozina i Dolina (San Dorligo della Valle)...

Vodice – Na obroncima Ćićarije prošle nedjelje održano je druženje 'Otvorena granica u Vodicama' na kojoj su se susreli stanovnici hrvatskog i slovenskog Krasa. Veliki odaziv publike potvrđuje kako je ova manifestacija, koja se održava već deset godina, prirasla srcu kako stanovnicima ovog kraja, tako i posjetiteljima koji žive na raznim stranama Hrvatske i Slovenije.

Marija i Branko Zlatić

Događanju su prisustvovali čelnici općina koje okružuju Općinu Lanišće – načelnica Općine Lanišće, Roberta Medica, zatim županja Občine Hrpelje – Kozina, Saša Likavec Svetelšek, župan Občine Dolina, Sandi Klun, zamjenica istarskog župana, Jessica Aquavita, zatim predsjednik općinskog vijeća Općine Matulji, Slobodan Juračić i predsjednik društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko parka Kras, Valter Miklavčić. Uz prigodne govore predstavnika susjednih općina, najvažniji naglasak je ponovo micanje granica što je donio ulazak Hrvatske u schengenski prostor.

Učiteljski pjevački zbor 'Dotik'

Kako je istaknula općinska načelnica Medica, 'današnji dan je poseban jer možemo uživati u nesmetanoj slobodi kretanja bez graničnih barijera u jedinstvenom schengenskom prostoru. Ćićarija bez granica, odnosno Ćićarija bez meja, naša je stvarnost koja jamči Općini Lanišće bolju budućnost zbog blizine jakih gospodarskih središta poput Kopra, Trsta i Rijeke' te istaknula na važnost konačnog uklanjanja žilet žice.

Kada smo prije deset godina potpisali Povelju o bratimljenju, zaželjeli smo slobodno kretanje na ovom području kao što su to činili naši preci, a od ove godine to više nije želja već stvarnost, poručila je Saša Likavec Svetelšek, dok je Sandy Klun pohvalio konačnu mogućnost druženja bez prelaska granica, a prigodnim pozdravom prisutne je pozdravila i zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita.

Središnja proslava održana je uz nezaobilazni kulturno-umjetnički program. Nastupila je ženska skupina Frndalice, koje godinama čuvaju i njeguju tradicionalne napjeve ćićskoga kraja. Frndalice su također dobitnice prestižne nagrade Porin za najbolji album folklorne glazbe. Osim njih nastupilo je i Kulturno prosvjetno društvo Bazovica iz Rijeke koje je ove godine obilježilo 76. godina neprekidnog djelovanja. Udruga danas ima preko tisuću članova od kojih je 150 aktivno u barem jednoj od devet grupa koliko ih Udruga broji. Pozornicu je potom preuzela Ivanka Šverko iz Prapoća koja dugi niz godina piše pjesme te na taj način njeguje prapojski dijalekt.

Majka i sin, Marija i Branko Zlatić izveli su pjesmu „Ustat ću rano ja“ u kojoj je Marija preuzela ulogu glavnog vokala, dok ju je Branko pratio na harmonici. Nakon njih zapjevao je Učiteljski pjevački zbor „Dotik“ koji djeluje na području Općine Hrpelje – Kozina te kojega vodi dirigent Mauricio Markežić. Za kraj programa, Mauricio Markežić je nastupio na harmonici, dok se zabava nastavila uz Trio 'Lipa' te hranu i piće. Organizator susreta je Općina Lanišće, a pokrovitelj Istarska županija, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost.

VIDEO

Napokon bez granica : Jubilarno druženje 'Otvorena granica u Vodicama' okupila brojne posjetitelje

Više sa portala poduckun.net ...