[FOTO/VIDEO] Otvoren Opatijski kutak za inkluziju

Autor: Nikola Cvjetović 06.04.2022

Veliku fotogaleriju i video isječak s otvorenja pogledajte u nastavku...

Opatija - Danas je svečano otvoren Opatijski kutak za inkluziju – poludnevni boravak za osobe s invaliditetom u Ulici 9. rujna broj 4. Riječ je o projektu Grada Opatije u partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom Grada Opatije, koja ove godine slavi svoj 15 rođendan.

Uvođenje nove usluge poludnevnog boravka za osobe s invaliditetom financira se iz Europskog socijalnog fonda iz javnog poziva Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar sedam urbanih aglomeracija/područja kroz projekt „Opatijski kutak za inkluziju“ u ukupnoj vrijednosti od 2.212.704,90 kuna.

U Republici Hrvatskoj evidentna je nedostatna razina usklađenosti s europskim izvaninstitucionalnim trendovima pružanja socijalnih usluga koje imaju cilj zadržati što veći stupanj samostalnosti osoba s invaliditetom te umanjiti socijalnu isključenost. Stoga je Grad Opatija, zajedno s Udrugom kroz projekt uspješno razvio novu socijalnu uslugu poludnevnog boravka za najmanje 10 osoba na području Grada Opatije u okviru urbane aglomeracije Rijeka. Cilj je povećati osobne i društvene kompetencije osoba s invaliditetom, kako bi se doprinijelo njihovoj socijalnoj uključenosti kroz organizaciju najmanje 40 programa i aktivnosti neformalnog učenja te kontinuiranog pružanja stručne psihosocijalne i rehabilitacijske podrške .

Adaptacijom poludnevnog boravka od 96 m2 i organiziranjem kvalitetnih programa za mlade s intelektualnim poteškoćama, kao što su plesno-scenske, dramske, lutkarske, muziko-terapijske, keramičarske, vrtlarske i kuharske i druge radionice te sportsko- rekreacijske aktivnosti i kampovi, osigurava se stručna podrška u radu s ciljnom skupinom. Ujedno je omogućen i angažman stručnog i potpornog osoblja u poludnevnom boravku kako bi se kontinuirano ostvarivao napredak osoba s invaliditetom kroz psihosocijalnu i drugu podršku.

Dodatno, Grad Opatija i Udruga osoba s invaliditetom, s ciljem poticanjem društvene inkluzije, ovim projektom ukazuju općoj javnosti na probleme s kojima se susreću mlade osobe s invaliditetom. Poludnevnim boravkom, kao novom izvaninstitucionalnom uslugom, Grad Opatija se svrstava u red uključivih europskih gradova koji jamči najvišu razinu skrbi i kvalitete života svojim ranjivim skupinama.

VIDEO

Otvoren Opatijski kutak za inkluziju

Više sa portala poduckun.net ...