[FOTO/VIDEO] Otvorena obnovljena 'Muzejska zbirka Mošćenice', Dušan Rubinić emotivnim govorom oprostio se od muzeja

Autor: Nikola Cvjetović 23.09.2023

Skupu se obratio i dugogodišnji koncesionar i duša ovog muzeja, Dušan Rubinić Kožul koji se svojim duhovitim i emotivnim govorom oprostio od muzeja najavivši svoj odlazak u mirovinu.

Mošćenice - Muzejska zbirka Mošćenice otvorena je nakon sanacije zgrade i obnove stalnog etnografskog postava. Otvorenju su prisustvovali brojni uzvanici i ljudi koji su sudjelovali u projektu obnove. Otvorenje je počelo izvornim tekstom Mošćeničkog zakona koji su čitali Mateo Rudan i načelnik Riccardo Staraj. U ime Eko muzeja Mošćenička Draga i Katedre čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga uzvanicima se obratio Robert Mohović koji je govorio o osnutku muzejske zbirke i povijesnom razvoju muzeja koji je ujedno bitan za interpretacijski centar koji se danas otvara.

Viša savjetnica Natali Iskra nas je upoznala i s cijelim procesom obnove zgrade. Radovi su se odvijali od siječnja do lipnja. Izvršeni su radovi na sanaciji interijera i eksterijera zgrade, a financirani su u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka u kojem općina sudjeluje zajedno s jedinicama lokalne samouprave odnosno Općinom Lovran. Konkretno je riječ o projektu "Povežimo se baštinom".

Član autorskog tima, etnolog Grga Frangeš je naglasio da početci nastanka ove zbirke sežu još od 60-ih godina te ju sačinjavaju predmeti koje su sakupljali učenici podružnih škola na području Općine Mošćenička Draga te je time želio naglasiti da ova zbirka zaista ima korijene u zajednici. Na kraju se skupu obratio i dugogodišnji koncesionar i duša ovog muzeja, Dušan Rubinić Kožul koji se svojim duhovitim i emotivnim govorom oprostio od muzeja najavivši svoj odlazak u mirovinu.

VIDEO

Otvorena obnovljena 'Muzejska zbirka Mošćenice'

Više sa portala poduckun.net ...