[FOTO/VIDEO] Premijer Andrej Plenković susreo se s predstavnicima njemačke grupacije Lürssen i nazočio primopredaji broda Neptune Barcelona

Autor: Andrea Načinović 12.07.2022

andrej_plenkovic_2022_3_maj_opatija__4_

“Brodovi i sve što radimo ovdje oslikava našu filozofiju. Onaj tko dobije mandat i povjerenje, taj posao trebam učiniti maksimalno predano, zakonito i na korist građana”, rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja.

Opatija – Danas se u Opatiji predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao s predstavnicima njemačke grupacije Lürssen koja u svom vlasništvu ima većinu opatijskih Liburnia Riviera Hotela, a u Rijeci je osnovala inženjersku tvrtku za projektiranje megajahti.

Nakon susreta s Peterom Lürssenom, vlasnikom Liburnia Riviera hotela na opatijskoj rivijeri, predsjednik Vlade izjavio je da je zadovoljan interesom za jačanje gospodarske suradnje i za daljnje investicije.

"Veseli me da su ovako ozbiljni investitori s velikom reputacijom zadovoljni ukupnom poslovnom klimom u Hrvatskoj, pravnim okvirom i mogućnostima daljnjih ulaganja u Hrvatsku, naravno sve s ciljem otvaranja novih radnih mjesta", rekao je Plenković.

Nazočio je i primopredaji broda Neptune Barcelona

"Veliko je zadovoljstvo danas u ime hrvatske Vlade biti na ovako važnom događaju koji pokazuje da u Hrvatskoj žive i industrijska proizvodnja i brodogradnja", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti primopredaje broda Neptune Barcelona u brodogradilištu 3. maj u Rijeci.

"Oni žive, prije svega, zbog rada radnika brodogradilišta 3. maj i kooperanata koji su pridonijeli izgradnji ovoga broda, žive zbog umješnosti Uprave 3. maja, ali i zbog doprinosa hrvatske Vlade koja je prije 3 godine imala izazovnu zadaću da odluči da li ćemo ovdje u Rijeci, uz svu tradiciju brodogradnje, uz sva postignuća 3. maja, uz sve novogradnje koje su napuštale ovu luku i brodove koji su plovili morima i oceanima, donijeti jednu od zaista važnih odluka", nastavio je premijer, dodavši da se ta odluka temeljila na međusobnom povjerenju i podršci te je u razdoblju od 2019. do 2022. rezultirala dovršetkom izgradnje tri broda.

andrej_plenkovic_2022_3_maj_opatija__3_

Prvi od njih prodan je u Kanadu i danas plovi Velikim jezerima, drugi je prodan španjolskom klijentu, a posljednji, Neptun Barcelona danas se predaje grčkom brodovlasniku.

Važan korak u razvijanju gospodarske suradnje između Hrvatske i Grčke

"Činjenica da je on proizveden u Hrvatskoj u zahtjevnim okolnostima kada brodogradnja na europskom kontinentu u zadnjih 30 godina nije u istoj poziciji kao prije, s obzirom konkurenciju iz azijskih brodogradilišta i modernizirane proizvodnje, ona predstavlja zajednički veliki uspjeh", naglasio je Plenković, podsjetivši na odvažnu odluku Vlade da postane vlasnik broda i kasnije ga proda na dražbi, premda je cijela brodogradnja zbog krize izazvane COVID-om, imala problema na svim tržištima.

andrej_plenkovic_2022_3_maj_opatija__2_

Istaknuo je da prodaja ovoga broda grčkim brodovlasnicima predstavlja važan korak u razvijanju gospodarske suradnje između Hrvatske i Grčke. "Ona predstavlja još jedan primjer da mediteranske zemlje pronalaze načina da surađuju u industriji i u proizvodnji", kazao je.

Osvrnuo se na Vladinu pomoć Uljaniku te Brodosplitu.

"To znači da smo iz nezavidnoga položaja kada je Vlada isplatila 4,5 milijardi kuna jamstva i odluke nekih drugih vlada i uprava, kada smo praktički sanirali tu veliku štetu, odlučila podržati daljnju gradnju brodova ovdje u 3. maju gdje smo našli modalitet koja funkcionira, gdje smo nalazili načine da pomažemo", rekao je, dodavši da je to izrazito važno u ukupnom kontekstu ekonomske politike Vlade i nastojanja da zadržimo radna mjesta i onu tradicionalnu proizvodnju koja je ovdje postojala i koja je dio identiteta, simbolike i dugogodišnjeg rada generacija", kazao je Plenković.

“Brodovi i sve što radimo ovdje oslikava našu filozofiju. Onaj tko dobije mandat i povjerenje, taj posao trebam učiniti maksimalno predano, zakonito i na korist građana”, rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja.

Uoči svečane primopredaje potpisan je i ugovor o isporuci i prihvaćanju broda između Vlade Republike Hrvatske, ugovor je potpisao ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, direktor brodogradilišta 3. maj Edi Kučan i u ime vlasnika, kompanije Neptune Lines, Melina Travlos.

VIDEO

Brod Neptune Barcelona rezultat je ozbiljne politike i velik uspjeh hrvatske brodogradnje

Više sa portala poduckun.net ...