[FOTO/VIDEO] Pul Barića održano 8. Svjetsko prvenstvo: Aleksandar Saša Alobić svjetski prvak 'va pukalnicah'

Autor: Marin Aničić 01.09.2023

Veliku fotogaleriju i video isječak pogledajte u nastavku teksta...

Opatija - Živo, veselo i napeto je bilo Pul Barića jučer, a razlog je 8. Svjetsko prvenstvo va pukalnicah. Već 8 godina u Bariću se održava ova manifestacija koja okuplja solidan broj natjecatelja. Međunarodnog je karaktera jer su , naravno, svi dobrodošli a ove godine se u gađanju mete pukalnicom okušala i jedna Engleskinja, Kiran Puruma. Posebno se natječu djeca, žene i na kraju muškarci. U kategoriji djeca treće mjesto je osvojila Loredana Gudac, drugo Nikola Smojver, a pobjednik je Jan Božić.

Priznanje kao najmlađe natjecateljice su dobile Lena Širola i Maja Plašćar. Od 16 žena treće mjesto je osvojila Jadranka Vikario, drugo Ester Milenković, a pobjednica je Iris Vikario. U muškoj konkurenciji treće mjesto osvojio je Marin Maslić, drugo Mirko Šuša, a prvi je bio Aleksandar Saša Alobić. Iris Vikario i Aleksandar Saša Alobić su se nadmetali za prelazni pehar kojeg je na kraju kao sveukupni pobjednik osvojio Aleksandar Saša Alobić. Priznanje najstarijem sudioniku prvenstva pripalo je poznatoj opatijskoj poetesi Marini Česen.

Za one koji ne znaju što su pukalnice. Riječ je o pucaljki napravljenoj od izdubljene stabljike bazge, koja služi kao cijev u koju se stavlja lumber, plod lovora koji služi kao municija. Cijev se začepi lumberom s jedne i druge strane. Pomoću štapa kojim se gura jedan lumber stvara se pritisak koji izbija drugi lumber. Od pritiska se kod izbijanja lumbera čuje pucanj pa se zato naprava zove pukalnica. To je igra kojom su se djeca u Opatiji igrala dok je Opatija bila prepuna bazge i lovora.

VIDEO

8. Svetsko prvenstvo va pukalnicah

Više sa portala poduckun.net ...