[FOTO/VIDEO] Raritetna Tomos trokolica povezala slovenski Bač i Poljane te bikeru Kristijanu izmamila osmijeh na lice

Autor: Marin Aničić 16.10.2023

Kako je protekla emotivna primopredaja, pogledajte u video prilogu i fotogaleriji....

Bač- Sve je počelo pretprošli vikend kada su strastveni ljubitelji Tomosa iz Poljana i Veprinca organizirali Tomos susret na kojemu je 78 motorista iz Hrvatske i Slovenije startalo iz Veprinca na đir oko Učke. Slovencu Dejanu Purkeljcu iz Dolnje Košane, mjesta nedaleko Pivke, prilikom dolaska na susret probušila se guma. Jedan od organizatora susreta, a možemo reći i najstrastveniji ljubitelj Tomosa koji već godinama sakuplja Tomosove motore i kupuje ih gdje god stigne te ima zavidnu kolekciju pred svojom kućom, Odić Kalčić, pozvao je slovenskog motorista kod sebe doma da srede tu gumu. Kada je Dejan stigao pred njegovu kuću i vidio Tomosovu trokolicu za invalide počeo je plakati. Odić ga je zbunjeno gledao i upitao, što se dogodilo. Dejan ga je molio da mu proda taj motor i da će mu dati koliko god novaca bude tražio, međutim Odić svoje motore ne prodaje. Na to mu je Dejan ispričao priču o nesretnom slučaju njegovog prijatelja iz mjesta Bač, blizu Knežaka, odakle oni dolaze.

Njegov prijatelj, Kristijan Zadel iz Bača je strastveni biker s jako puno kilometara iza sebe koji je prije otprilike osam godina nastradao u Africi. Nakon zahtjevnih vožnji enduro motorima po pustinji, na povratku motor je pri maloj brzini skliznuo niz jedan pješčani nasip i pao na Kristijana. Od tada je Kristijan u kolicima. Njegovi prijatelji već godinama traže taj model Tomosa koji se nekad tvornički proizvodio za invalide, međutim danas su rijetki, a u Sloveniji ih gotovo i nema ili nisu na prodaju. Tu se Odić smekšao te mu je odlučio pokloniti trokolicu.

Motor je odvezen u Sloveniju, iako u voznom stanju malo je dotjeran, a u petak je delegacija iz Poljana na čelu s Odićem Kalčićem, Robertom Brumnjakom i Frankom Uljanićem krenula na primopredaju motora u Bač. Društvo i obitelj organizirali su primopredaju bez Kristijanovog znanja pa smo prisustvovali još jednom događaju ispunjenom emocijama. Kako kaže Humphrey Bogart u čuvenom klasiku Casablanca: „Ovo je početak jednog divnog prijateljstva“, a vi u našem video prilogu pogledajte početak jednog novog hrvatsko-slovenskog prijateljstva.

VIDEO

Dirljiva priča o Tomos trokolici koja je povezala Slovence iz Bača i Poljance

Više sa portala poduckun.net ...