[FOTO/VIDEO] Retropatija 2022: Startalo je retro ludilo uz modu i glazbu najuzbudljivijih dekada prošlog stoljeća

Autor: Nikola Cvjetović 24.06.2022

Što smo zabilježili prvu večer provjerite u velikoj fotogaleriji i video isječku...

Opatija – Stara dama ponovo diše retro u sklopu RetrOpatije, jedne od najpoznatijih manifestacija koja oživljava duh ne tako davne prošlosti. Slavila se moda i glazba najuzbudljivijih dekada prošlog stoljeća – od svingerskih dvadesetih, preko rockerskih šezdesetih i ludih sedamdesetih do nostalgičnih osamdesetih – a pjesme i plesa nije nedostajalo.

Šetnica na Slatini pretvorena je u plesnjak s muzikom uživo uz sajam antikviteta i Retro Art. Techno Vikings i DJ Super Saiyan napravili su sjajnu atmosferu dok su plesačice plesnih skupina Flame podigle atmosferu do usijanja. Pred Šporerom zasvirao je Vinyl Band i DJ Dog, a terasu Imperiala oduševili su River Sharksi.

I u petak, 24. lipnja, tulumarit će se na istim „pozicijama“, samo uz nešto drugačiju glazbenu podlogu, jer na Slatini sviraju Dellboysi i DJ Super Saiyan, a pred Šporerom Marko Tolja s bendom te DJ Tommy, a sve uz plesne nastupe Flame, Porto Ri i Rebel School koje će za posjetitelje pripremiti rockabilly radionicu. Dodatak putovanju kroz glazbene dekade bit će i projekcija filma „Elvis“ na Ljetnoj pozornici, kao i nastupi Folklornog ansambla Zora i Duška Jeličića Duleta s Bonacom na gradskoj tržnici. Tijekom sva tri dana trajanja RetrOpatije, programi će se odvijati i u brojnim ugostiteljskim objektima, kao i terasama hotela, restorana i kavana.

Spektakularan vrhunac RetrOpatija će imati u subotu, kada će od 17 sati do 5 sati u nedjelju, promet biti zaustavljen Ulicom maršala Tita od križanja s Radničkom ulicom i Ulicom Viktora Cara Emina do Slatine. Uzavrelo središte grada bit će zatvoreno za promet, a umjesto automobila, pločnikom će zavladati originalni trkaći motocikli s nekad slavne utrke na Preluku, opatijski vatrogasci koji će se predstaviti poligonom za djecu, ali i ugostitelji i obrtnici, frizeri, šminkeri i barberi koji će svoje djelatnosti izvesti izvan zatvorenih prostora i prezentirati u stilu neke od važnijih glazbenih dekada 20. stoljeća. I, naravno – glazba!

VIDEO

Također, posjetitelji Opatije moći će izraditi frizure u stilu Brigitte Bardot i drugih zvijezda šezdesetih, zaplesati kao John Travolta i Olivia Newton John u Groznici subotnje večeri, vježbati kao Jane Fonda i tulumariti kao rock „groopies“ osamdesetih te na još brojne načine proživjeti neke od najboljih razdoblja 21. stoljeća. Retro uređenje grada pratit će i prigodna ponuda ugostiteljskih specijaliteta među kojima će svoje mjesto naći i nekoć omiljena marelica sa šlagom, ali i glazbene izvedbe na četrdesetak lokacija diljem grada.

Na tržnici će atmosferu zagrijati DJ Rabbit i rockabilly radionica od 18 sati te Bourbon Hunters Band od 20 sati, nakon čega se rockabilly after party seli u Caffe bar Eugenian. Ispred hotela Paris od 18 sati DJ Patak puštat će velike hitove prošlog stoljeća, a od 21 sat zasvirat će (Ne)Normalni. Pred Šporerom, nakon DJ Alexa Ivanova koji glazbu pušta od 18 sati, nastupit će Lorean Dey od 21 sat. Na bini nasuprot hotela Milenij glazbu DJ Doga koji počinje u 18 sati, nakratko će u 18.45 prekinuti nastup Dječje plesne skupine Lorena, da bi pozornicu od 21 sat preuzeo Dino Dvornik Tribute Band s najvećim hitovima neprežaljenog hrvatskog „kralja funk glazbe“.

Sve pozornice povezat će promenadni nastup Puhačkog orkestra Lovran koji će u retro-izdanju u 18 sati krenuti od tržnice prema Slatini, gdje u 19 sati nastupa Pachamamma Street Connection Band. Ispred Kraša svoje plesno umijeće predstavit će dječje plesne skupine Zvjezdice iz Veprinca i Porto Ri iz Rijeke. Posjetitelje će zabavljati i ulični zabavljači Martiniss žonglera, a uzdahe će ponovo mamiti vespe i retro vozila. U 20.30 sati na terasi hotela Imperial nastupit će Febra bend, a Cubismo, naš najuspješniji sastav u povijesti Porina, ugrijat će atmosferu do usijanja na terasi hotela Kvarner. Tradicionalno finale čitavog programa RetrOpatije bit će ludi i nezaboravni, najveći Disco Party by DJ Luca Montecchi & MC Šajeta na Ljetnoj pozornici. Pod zvijezdama otvorenog neba na hitove disco glazbe plesat će se od 23 sata pa do 3 sata u nedjelju ujutro, kada i službeno završava opatijski „party stoljeća“.

Opatijske Retrohostese dijelit će posjetiteljima službeni program RetrOpatije kojeg se može preuzeti i u Turističkom informativnom centru Turističke zajednice grada Opatije, na adresi M. Tita 146.

- Opatija je stvorila brend od brojnih svojih događanja, poput Balinjerade i Adventa, no znamo da RetrOpatija ima posebno mjesto u srcu Opatijaca i posjetitelja grada, pa nas posebno veseli novi povratak u „dobra stara vremena“. Pretvoriti grad u impresivan „vremenski stroj“ nije jednostavan zadatak, zato smo iznimno sretni što svake godine imamo veliku podršku naših ugostitelja, hotelijera, trgovaca i obrtnika koji se uključuju u program uređenjem svojih prostora i osmišljavanjem posebnih ponuda. Jednako tako, poseban trud ulažu opatijske udruge, institucije kao što je Javna vatrogasna postrojba, ali i sami građani koji su neizostavan dio sjajne atmosfere što vlada Opatijom za vrijeme RetrOpatije. To je doživljaj koji se ne može opisati, zato pozivam sve ljubitelje dobre glazbe, dobrog plesa i dobre zabave da nam se pridruže i pretvore opatijski „party stoljeća“ u još jedan nezaboravan događaj, pozvala je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije, glavnog organizatora manifestacije koja se održava u suradnji s Gradom Opatijom, u suorganizaciji Festivala Opatija, te pod pokroviteljstvom Zagrebačke banke. Istaknula je i posebnu donaciju zlatarne Frederiko, koja upravo u vrijeme RetrOpatije slavi 25 godina rada i donirala je 700 boca vode za sudionike događanja.

Retropatija 2022: Startalo je retro ludilo uz modu i glazbu najuzbudljivijih dekada prošlog stoljeća

Više sa portala poduckun.net ...