[FOTO/VIDEO] Lovranac Roland Vlahović ukupni pobjednik 27. državnog natjecanja brodomaketara!

Autor: Marina Pauletić 10.10.2022

Održano je 27. Državno natjecanje brodomaketara te prateća ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2022“.

RIJEKA - Lovranac Roland Vlahović ukupni je pobjednik 27. Državnog natjecanja brodomaketara! Vlahović je osvojio čak tri zlatne medalje: za bojni brod Borodino (97,33 bodova), razarač Algonquin (95,67 bodova) i brod L'amarante (95,67 bodova).

Roland Vlahović je osvojio prijelazni pokal za apsolutno najbolju maketu natjecanja i to za maketu bojnog broda Borodino (97,33 bodova). Osim tri zlatne, na ovogodišnjem Državnom natjecanju dodijeljene su i četiri srebrne medalje, kao i 15 brončanih.
U konkurenciji juniora najuspješniji je bio tim Osnovne škole Pučišća (Radić, Drpić, Martinić, Dostičić, Kusanović, Goić) koji je pod mentorstvom Milia Šantića izradio model pasare i za to osvojio srebrnu medalju (94,50 bodova).

Na natjecanju je sudjelovalo šest maketara seniora s 20 maketa u šest kategorija: Razred C-1 makete na vesla i jedra; Razred C – 2 makete brodova na motorni pogon; razred C – 3 makete postrojenja/instalacija; Razred C – 6 plastične makete; Razred C – 7 kartonske i papirne makete i Razred C - 8 makete iz kompleta za sastavljanje. Osim seniora, na 27. Državnom natjecanju brodomaketara sudjelovalo je i četvero juniora (3 pojedinca i 1 tim) sa šest maketa u dvije kategorije: Razred C – 2 makete brodova na motorni pogon i Razred C – 8 makete iz kompleta za sastavljanje.


Suci su ovogodišnjeg natjecanja bili Mladen Mitić (predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva), Branko Vekarić (član ocjenjivačkog povjerenstva), Željko Skomeršić (član ocjenjivačkog povjerenstva) i Roland Vlahović (član ocjenjivačkog povjerenstva).

Sve natjecateljske makete brodica i brodova, kao i tri makete izvan konkurencije, možete pogledati na 14. Hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova „Rijeka 2022“ koja je od utorka, 11. listopada, do četvrtka, 20. listopada, otvorena za javnost. Ulaz je slobodan, a radno vrijeme izložbe je sljedeće: radnim danom od 9 do 19, a vikendom od 10 do 15 sati. Posljednjeg dana (20. listopada) izložba će za posjetitelje biti otvorena od 9 do 12, nakon čega slijedi dodjela nagrade publike. Posjetitelji izložbe mogu prilikom dolaska sudjelovati u ocjenjivanju maketa, te će se posljednjeg dana izložbe njihovi bodovi zbrojiti i maketa s najvećim brojem bodova dobit će nagradu publike.


Državno natjecanje brodomaketara i popratna ocjenska izložba maketa brodova tradicionalna su manifestacija koja se u Rijeci održava od 1995. godine. Natjecanja se održavaju ili prema NAVIGA pravilima (međunarodna pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari sa svim brodovima) ili po Nacionalnim pravilima (pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari s maketama hrvatskih tradicionalnih brodova i brodica).Natjecanja se svake godine izmjenjuju, a ove godine natjecanje je održano po NAVIGA pravilima.


Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, a Hrvatska zajednica tehničke kulture je suorganizator. Manifestaciju financijski podupiru Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

VIDEO

Otvorenje 14. Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova Rijeka 2022.

Više sa portala poduckun.net ...