[FOTO/VIDEO] Rukavački zvončari i partenjaki obahajali kuće

Autor: Nikola Cvjetović 21.02.2023

Veselo pusno društvo hodalo je od kuće do kuće, a domaćini su ih uvijek dočekali raširenih ruku, odnosno uz pusne delicije i žmuj vina...

Rukavac - Rukavački zvončari obahajali su danas po svojem ”komune”, kako to i nalaže tradicija na dan Pusta. Njihov pohod u društvu partenjaka i muzike pratila je i zanimljiva užanca – uz glasnu zvonjavu, zvončari su palili kres i posipanjem pepela kao simbola plodnosti tjerali zle sile i dozivali proljeće.

Veselo pusno društvo hodalo je od kuće do kuće, a domaćini su ih uvijek dočekali raširenih ruku, odnosno uz pusne delicije i žmuj vina ili kakve druge pijače. Ubrzo nakon zvončara, istim putem krenuli su i partenjaki, jedinstvena skupina rukavačkih neoženjenih mladića i djevojaka ke sakoj kuće donesu kušćić veselja, smeha, kanta i tanca…

Uz Rukavačke zvončare, danas su po tradiciji svoja mjesta obilazile i ostale zvončarske skupine matuljskih gornjih krajeva – Zvonejski, Munski i Žejanski zvončari.

Vrlo dinamičan ovogodišnji Pust završit će sutra paljenjem slamnatih lutki koje su na sebe preuzele sve grijehe iz protekle godine, nakon čega kreće razdoblje korizme.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...