[FOTO/VIDEO] U Gervaisu otvorena izložba natječajnih radova i razgovor s natjecateljima Javnog natječaja za područje Slatine i Pančere

Autor: Nikola Cvjetović 15.11.2023

- Provedba natječaja važna je i zbog dodatnog afirmiranja platforme Novog europskog Bauhausa, za koju se Europska Komisija snažno zalaže na razini cijele EU i koja među svojim osnovnim vrijednostima snažno promovira upravo izvrsnost urbanističkih i arhitektonskih rješenja, istaknuo je Bojan Bilić, predstavnik Ocjenjivačkog suda.

Opatija - Otvorenje izložbe natječajnih radova i razgovor s natjecateljima Javnog natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja trga Vladimira Gortana s područjem kupališta Slatine i Pančere u Opatiji održano je u Centru Gervais.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Fernando Kirigin i predstavnik Ocjenjivačkog suda (provoditelja natječaja) Bojan Bilić, dipl. ing. arh., nakon čega su građani postavljali pitanja te iznosili kritike i prijedloge članovima ocjenjivačkog suda i predstavnicima prvonagrađenog rada. Raspravom je moderirala Gorana Stipeč Brlić, dipl. ing. arh.

Bilić je istaknuo kako su javni urbanistički i arhitektonski natječaji nezamjenjivi i najbolji alat u dosezanju najkvalitetnijih rješenja u prostoru, osobito na širem prostoru Liburnije i Kvarnera gdje se proteklih godina bilježe određeni zahvati koji definitivno nisu na tragu najboljih graditeljskih i krajobraznih vrijednosti. Provedba natječaja važna je i zbog dodatnog afirmiranja platforme Novog europskog Bauhausa, za koju se Europska Komisija snažno zalaže na razini cijele EU i koja među svojim osnovnim vrijednostima snažno promovira upravo izvrsnost urbanističkih i arhitektonskih rješenja.

Gradonačelnik Kirigin je kazao da je uređenje trga Slatina jedan od ključnih strateških projekata Grada Opatije, ne samo u ovom mandatnom razdoblju, već i kao osnova dugoročnog razvoja grada. Njegova realizacija značajno će doprinijeti stvaranju novih sadržaja i nove vizure Opatije kao poznate turističke destinacije te donijeti novu kvalitetu života i boravka u našem gradu. Istaknuo je kako su se, kako bi se osigurala maksimalna transparentnost i izvrsnost, uz uvažavanje mišljenja građana kroz provedenu anketu u kojoj je sudjelovalo 676 građana, odlučili i za suradnju s Društvom arhitekata Rijeka, jer činjenica je da su natječaji jamstvo da će struka pokazati najbolja rješenja.

Na Natječaj je pristiglo 16 radova, a ukupno je dodijeljeno 5 nagrada. Prva nagrada dodijeljena je natječajnom radu autora Stojan Skalicky, Marko Jaušovec, Tina Rudolf, Tina Van der Auwera, Karlo Modrovčić i Anja Patekar. Nakon održavanja izložbe slijedi rasprava sa strukom, članovima Ocjenjivačkog suda i prvonagrađenima o daljnjim koracima kako bi se dobio projekt koji će u konačnici rezultirati realizacijom. Izložba ostaje otvorena do 25. studenog.

VIDEO

Otvorenje izložbe natječajnih radova i razgovor s natjecateljima Javnog natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja trga Vladimira Gortana s

Više sa portala poduckun.net ...