[FOTO/VIDEO] U Kulturnom domu Zora u Opatiji održana dodjela priznanja pobjednicima natječaja VoLi 2023.

Autor: Marin Aničić 05.12.2023

Svečanom dodjelom priznanja ovogodišnjim najvolonterima Liburnije u Opatiji obilježen Međunarodni dan volontera

Opatija - Natječaj VoLi koji već četvrtu godinu zaredom slavi predanost i doprinos zajednici volontera diljem Liburnije, u prvi plan stavlja sve one koji nesebično pridonose dobrobiti zajednice, drugim riječima osobama koje svoju energiju, vrijeme, znanja i vještine posvećuju za dobrobit drugih, izražavajući istinsku strast prema zajedničkom dobru.

Dodjela priznanja bila je i jedinstvena prilika da se javnost upozna s inspirativnim pričama volontera čije su predanosti i inovacije ostavili trajni pozitivan trag u zajednici.

Podsjetimo se, na ovogodišnji natječaj stigle su ukupno 22 prijave, od čega je njih 11 našlo svoje mjesto u istom broju različitih kategorija natječaja, a u nastavku slijedi popis ovogodišnjih pobjednika i isječci iz njihovih prijava:

• Pobjednik u kategoriji volonter Opatije, volonter Liburnije te najbolji koordinator volontera:
Luka Skorić (Planinarsko društvo Opatija), kao višestruko angažiran volonter, aktivan je član Planinarskog društva „Opatija” s funkcijama u Izvršnom odboru, voditelj Službe knjižnice, član Sekcije za promidžbu i izdavaštvo te aktivan vodič A standarda. Ove je godine preuzeo i voditeljstvo Opće planinarske škole PD „Opatija” koju unapređuje uvodeći nova predavanja, veću suradnju s drugim društvima te podiže "letvicu" educiranosti predavača, doprinoseći pozitivnim dojmovima polaznika i jačanju povezanosti unutar zajednice. Lukin angažman kao voditelja Škole obuhvaća više od 352 volonterska sata, uključujući pripremu, organizaciju i provedbu škole, društvenih izleta te sudjelovanje u upravnim tijelima, čime je njegova pobjeda u navedene tri kategorije u svakom smislu itekako zaslužena. Čestitke Luki!

• Pobjednik u kategoriji volonter Lovrana:
Tino Pavia (Lovran Music Festival), društveni aktivist iz Lovrana i spiritus movens udruge Lovran Music Festival, čija je misija oplemenjivanje društvenog života mladih u Lovranu.
Njegov se angažman odlikuje i velikim humanitarnim doprinosom kroz nebrojene akcije prikupljanja pomoći čiji je prihod iskorišten za darivanje Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu te ostalim potrebitima na području Liburnije ali i cijele Hrvatske. Čestitke Tinu!

• Pobjednica u kategoriji volonterka Matulja:
Barbara Sveško (Savjet mladih Općine Matulji) kao koordinatorica volontera u akciji "Zelena čistka", odigrala je ključnu ulogu u organizaciji i provedbi akcije Od pronalaska lokacije čišćenja, suradnje s partnerima, lokalnim vlastima i sponzorima kako bi osigurala potrebne resurse sve do regrutacije volontera, Barbara je bila glavna i odgovorna. Stoga ni ne čudi veliki uspjeh i odjek koji je akcija Zelena čistka na Matuljima ove godine postigla. Zahvaljujući Barbari.

• Pobjeda u kategoriji volonterska akcija:
Zelena čistka Matulji 2023: Volonterska akcija u Matuljima okupila je lokalne stanovnike, udruge i školske skupine u zajedničkom naporu čišćenja i očuvanja okoliša. Akcija nije samo imala cilj uklanjanja otpada već i edukaciju zajednice o važnosti očuvanja okoliša te poticanje promjena u ponašanju prema prirodi.
Organizatori su planirajući akciju identificirali ključna područja te osigurali resurse. Volonteri su se opremili rukavicama i vrećama za smeće, a timski rad bio je ključan za uspješno čišćenje područja. Paralelno s čišćenjem, organizirane su i edukativne radionice o recikliranju, smanjenju otpada i očuvanju bioraznolikosti. Ove aktivnosti pridonijele su širenju svijesti o dugoročnim ekološkim posljedicama i potrebi za održivim životnim stilovima. Zelena Čistka Matulji 2023 nije samo bila jednodnevni događaj, već i pokazatelj solidarnosti i odgovornosti prema okolišu koji će ostaviti trajan utjecaj na ljude i prirodu.

• Pobjeda u kategoriji volonterka 3. životne dobi:
Mirjana Pauletić (Gradsko društvo Crvenog križa Opatija) redovito se odaziva i pruža podršku gotovo svim aktivnostima i obilježavanjima GDCKO. Posebice se angažirala oko humanitarne pomoći za raseljeno stanovništvo iz Ukrajine. U 2023. godini posvetila je više od 60 volonterskih sati i jedna je od najredovitijih volonterki.

• Pobjeda u kategoriji mlada volonterka:
Karla Vurić (Gradsko društvo Crvenog križa Opatija) dugogodišnja je volonterka i članica Kluba mladih koja se vrlo radi odaziva na brojne akcije te svake godine sudjeluje u organizaciji natjecanja mladih iz pružanja prve pomoći. Članica je i Savjeta mladih Grada Opatije pa i kroz njega promovira humanu djelatnost CK i sudjelovanje mladih.

• Pobjeda u kategoriji volonterka u gostima:
Gordana Novak (Gradsko društvo Crvenog križa Opatija) Riječanka je koja je ovogodišnju kategoriju osvojila nesebičnim pomaganjem u svim opatijskim akcijama mjerenja tlaka i šećera u krvi, pomaganju u natjecanjima mladih kao i prikupljanju materijalnih i financijskih sredstava za rad Socijalne samoposluge GDCKO.

• Pobjeda u kategoriji volonterski program:
Humanitarni program udruge Lovran Music Festival započeo je 2020. Godine kako bi se prikupila sredstva za potresom pogođena područja u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Krajem 2022. te početkom 2023 godine godine provedena je i akcija prikupljanja povratne ambalaže na prostoru ex-solarije u Lovranu gdje su od građana preuzeli i sortirali 17.000 komada plastične ambalaže, a od prikupljenih sredstava kupljeni su darovi potrebitima, od kojih se ističu Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu, Tihomiru Prosenu – nekadašnjem štićeniku tog doma koji je nesretno završio u invalidskim kolicima kako bi si priuštio bateriju za kolica te Košarkaškom klubu osoba s invaliditetom Kostrena. Priznanje je preuzeo predstavnik udruge - Tino Pavia, poručivši svima kako bi bilo lijepo kada bi se u Lovranu mladi malo više angažirali i prepoznali volonterstvo kao koja je zabavna, a ujedno i izuzetno korisna za društvo.

• Pobjeda u kategoriji najbolja fotografija volonterske akcije:
Luka Horvat (PD Opatija) - Fotografija nastala 4. ožujka 2023. za vrijeme izleta na Viševnik. Na njoj vodiči (volonteri) PD "Opatija" i PD "Lisina" demonstriraju kako se koristi zimska oprema.

Nakon dodjele, atmosfera zajedništva i podrške nastavila se uz nezaobilazne delicije opatijske “masterchefice” Srđane Jevtić, koja je za ovu prigodu pripremila jela s naglaskom na održivu gastronomiju, dakle koristeći lokalne i sezonske namirnice. Druženje uz finu zakusku pridonijelo je opuštenoj atmosferi, dopuštajući prisutnima da uživaju u okusima uz nastavak razgovora o volontiranju, zajednici te budućim projektima.

Na kraju dodajemo kako je ovaj događaj ne samo prilika za slavlje i prepoznavanje volontera u našoj okolici već i podsjetnik na snagu zajedništva i pozitivnog utjecaja pojedinaca na društvo. Hvala svim volonterima na njihovom neumornom radu i inspiraciji koju pružaju!

VIDEO

Dodjeljena priznanja najboljim volonterima Liburnije

Više sa portala poduckun.net ...