[FOTO/VIDEO] U Lovranu otkriven spomenik ukrajinskom umjetniku i pjesniku, Ivanu Franku

Autor: Marin Aničić 22.10.2022

Ruslan_Stefanchuk_giordan_jandrokovic_lovran_spomenik_ivan_franko__34_

Ivan Franko za Lovran je bio vezan liječenjem, iako je nažalost bolest bila jača.

Lovran - U Parku Komušćak u Lovranu, 22. listopada održana je svečanost otkrivanja spomenika ukrajinskom umjetniku i pjesniku Ivanu Franku. Uzvanicima su se obratili načelnik Općine Lovran, Bojan Simonič, predsjednik Županijske skupštine PGŽ Marko Boras Mandić, predsjednik hrvatskog Sabora, Gordan Jandroković te predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine, Ruslan Stefanchuk.

Ruslan_Stefanchuk_giordan_jandrokovic_lovran_spomenik_ivan_franko__5_-57890

Ova je prigoda planirana još prije dvije godine, ali se u međuvremenu dogodio rat u Ukrajini. Usprkos nemilim događanjima, ovaj je susret ipak održan. Ivan Franko je bio najpoznatiji predstavnik ukrajinskog naroda. Bio je talentirani pisac, svestrani znanstvenik, inovator, energični politički aktivist i utjecajan javni intelektualac. Za Lovran je vezan jer se u njemu liječio, ali je nažalost bolest bila jača od njega.

U našem video prilogu pogledajte što su ovom prigodom kazali govornici načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, predsjednik Županijskog vijeća PGŽ-a, Marko Boras Mandić, predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković i predsjednik Verhovna Rada Ukrajine, Ruslan Stefanchuk.

VIDEO

Spomenik ukrajinskom pjesniku u Lovranu: "U ovakvim trenutcima moramo biti jedni uz druge i solidarni"

Više sa portala poduckun.net ...