[FOTO/VIDEO] “Va duhe duhi” - Otvoreno 32. Kastafsko kulturno leto

Autor: Nikola Cvjetović 30.06.2023

- Osim što je ovakvim programom na najbolji mogući način stavljen naglasak na produkcijski zaokret Kastafskega kulturnega leta, njime će se istovremeno ukazati i na jedinstvenu vrijednost i bogatstvo sveopćeg kulturnog nasljeđa Kastava i Kastavštine, dakle našeg užeg i šireg zavičaja, u ovom slučaju onog jezičnog – čakavštine, dodali su organizatori.

Kastav - Svečanim razvijanjem zastave na ulazu u stari grad i službeno je započelo 32. Kastafsko kulturno leto. Uz zanimljiv prigodni program koji je bio posvećen najavi premijerne izvedbe komedije Duhi Draga Gervaisa otvorena je velika kulturna manifestacija koja ove godine pubilci u 'gradu na brege' donosi pedesetak zanimljivih programa.

- Premijera komedije Duhi predstavlja najveću novost i izazov cjelokupnog programa ovogodišnjeg trideset i drugog izdanja Kastafskega kulturnega leta, budući da do postavljanja predstave dolazi zahvaljujući inicijativi i organizacijskim aktivnostima Udruge Kastafsko kulturno leto, istaknuli su organizatori.

“Va duhe duhi”, odnosno program otvorenja je svojevrsni kratki sadržaj predstave ispripovijedane kroz scensku formu koju je, na temelju Gervaisovog uvodnika u ovo dramsko djelo, dramaturški osmislio redatelj predstave Serđo Dlačić. U dinamičnom sažetku, obogaćenom prigodnim glazbenim brojevima koji će također biti dio ovog uprizorenja, sudjelovala je glavnina protagonista same predstave. Uz glumačku postavu otvorenje je uveličao nastup Glazbenog društva Spinčići, Muške i ženske klape Kastav, a sve je začinio najpopulariniji električni traktor u Hrvata. Program otvorenja zaokružen je druženjem na Lokvini uz Spart jazz trio.

Predsjednik Udruge Kastafsko kulturno leto Saša Matovina prezentirao je ovogodišnji program i pozvao publiku da im se pridruži, dok se Dean Jurčić, zamjenik gradonačelnika Kastva osvrnuo na kulturni aspekt grada Kastva koji je utkan u samo postojanje grada.

- Osim što je ovakvim programom na najbolji mogući način stavljen naglasak na produkcijski zaokret Kastafskega kulturnega leta, njime će se istovremeno ukazati i na jedinstvenu vrijednost i bogatstvo sveopćeg kulturnog nasljeđa Kastava i Kastavštine, dakle našeg užeg i šireg zavičaja, u ovom slučaju onog jezičnog – čakavštine, dodali su organizatori.

- Tijekom dugog puta kojim smo prošli od ustanovljenja do danas, istraživali smo koncepte, razvijali programe, osluškivali bilo publike. Nesvakidašnji uspjeh predstave Casabianca, autorsko-glumačkog dvojca Irene Grdinić i Marija Battifiace, koja je s kastavske pozornice krenula na svoju plovidbu po domovini i svijetu, sa sada već više od stotinu izvođenja, dala nam je poticaj da zakoračimo u projekt postavljanja i uprizorenja kultne dramske predstave Duhi, komedije Draga Gervaisa, pisane antologijskim perom vrsnog poznavatelja čakavštine našeg zavičaja, jednog od bardova čakavskog pjesništva i svekolike čakavske literature. Projekt postavljanja predstave Duhi u našoj vlastitoj produkciji, kojom ponosno i otvaramo naš ovogodišnji ljetni Festival, predstavlja najznačajniju novinu, ali i izazov trideset i drugog izdanja Kastafskega kulturnega leta. Osim što je ovaj program potaknuo i osnažio cjelogodišnju produkcijsku aktivnost KKL-a, želja nam je bila njime dati snažan poticaj vrlo aktivnim snagama našeg kraja koje i danas, na tragu legendarnog Kastafskog pučkog teatra, vrlo predano i uspješno rade na očuvanju jezičnog zavičajnog nasljeđa, pri čemu istaknuto mjesto imaju upravo one koje se bave amaterskim kazalištem. Uz spomenutog Marija, okupili smo najkvalitetnije pojedince među kazališnim amaterima, ne bi li se stvorio što kvalitetniji ansambl koji će, potpomognut organizacijskim aktivnostima Udruge Kastafsko kulturno leto raditi na scenskom postavljanju Gervaisovog zahtjevnog dramskog predloška. Snažni kreativni naboj i zanos okupljenog dramskog KKL ansambla prelio se na cjelokupno promišljanje ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Vidljivo je to u likovnom rješenju vizula, temeljenog na likovnim djelima Željana Pavića, slikara sa stalnom kastavskom adresom, a jasno je utkano i u slogan ovogodišnjeg Festivala – VA DUHE DUHI. Do sada veliko iskazano zanimanje publike za ovogodišnji iskorak po pitanju stvaranja vlastitog programa, i to našim zavičajnim snagama, zasigurno nas ohrabruje te najiskrenije vjerujemo kako će i Duhi postati tradicionalno izvođena uspješnica, poput već dobro nam znanih i kod publike omiljenih predstava Oštija… i Casabianca, u kojima će se moći uživati i ovoga ljeta, istaknuo je Matovina.

U okviru trideset i drugog izdanja Kastafskega kulturnega leta pripremljeno je sveukupno 50 različitih programa. Među njima su čak 23 glazbena, odnosno koncerata (14 u organizaciji KKL i devet partnerskih) najrazličitijih stilova i žanrova, pri čemu će njih pet kroz kulturni program Ritam dvorišta nastaviti s oživljavanjem stare gradske jezgre. Ritam dvorišta će, u vidu poklona kastavskoj publici (riječ je o programima na koje je slobodan ulaz), doprinijeti neposrednom druženju umjetnika i posjetitelja, a u prvom redu žitelja Kastva. Dramski program će sa svojih 16 predstava (pet u organizaciji KKL-a i 11 partnerskih) okupiti najznačajnija glumačka imena hrvatske, ali i hit predstave te stand up comedy show programe, kako domaćih, zavičajnih snaga, tako i onih iz susjednih nam zemlja s područja bivše države, dok su četiri predstave (tri u organizaciji KKL-a i jedna partnerska) u okviru dječjeg programa posvećene najmlađim posjetiteljima. Očekuju nas i tri likovne izložbe, od kojih čak dvije međunarodne, jedna filmska projekcija (Yunaci rocka), a ne smijemo zaboraviti niti edukativnost manifestacije, koja će ove godine biti zajamčena kroz dvije radionice gitare. Prva će se održati u okviru tradicionalnog i uvijek atraktivnog Festivala gitare, dok će se druga održati u sklopu Off programa Jerry Ricks Blues Festivala. Poseban doprinos kvaliteti i raznovrsnosti programa zasigurno će dati publici sve omiljeniji partnerski programi: Dječji pjevački festival Kastafski glasi 2023., Jerry Ricks Blues Festival i 19. ČAnsonfest – Kastav 2023. te značajan broj partnerskih programa u suradnji s agencijama za organizaciju kulturnih događanja, zahvaljujući čemu je ove godine značajno veći broj programa dramskog i glazbenog sadržaja.

Svakako treba istaknuti i naglasiti međunarodno obilježje Festivala. O tome najbolje svjedoči ukupan broj od 11 zemalja sudionica (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Kina, Mađarska, Mali, Srbija i Velika Britanija) s tri kontinenta (Afrika, Azija i Evropa). Zanemariti ne smijemo niti broj od preko 400 umjetnica i umjetnika koji će svojim predanim izvedbama vjernoj publici Kastafskega kulturnega leta, ali i svima onima koji će po prvi puta pohoditi Kastav, pružiti mogućnost da vrijeme koje je pred nama učine ljepšim, opuštenijim i nadahnutijim.

- Osim što je ovakvim programom na najbolji mogući način stavljen naglasak na produkcijski zaokret Kastafskega kulturnega leta, njime će se istovremeno ukazati i na jedinstvenu vrijednost i bogatstvo sveopćeg kulturnog nasljeđa Kastava i Kastavštine, dakle našeg užeg i šireg zavičaja, u ovom slučaju onog jezičnog – čakavštine, dodali su organizatori.

VIDEO

“Va duhe duhi” - Otvoreno 32. Kastafsko kulturno leto

Više sa portala poduckun.net ...