[FOTO/VIDEO] 'Zaplovilo' je petnaesto izdanje smotre i regate tradicijskih barki na jedra „Mala barka – Štorija od mora“

Autor: Marina Pauletić 08.07.2023

Veliku fotogaleriju i video prilog objavljujemo uskoro...

Mošćenička Draga – Jučer je u Mošćeničkoj Dragi svečano otvoreno petnaesto izdanje smotre i regate tradicijskih barki na jedra „Mala barka – Štorija od mora“. Inaugurirana je promotivna tabela „Draga mjesto bogate ribarske i pomorske baštine“ te je otvorena izložba „Judi od mora i male barki“ autora Marka Valjka. Osim toga, prezentirana je maritimna baština te je održan sajam eko-etno proizvoda, dok je Limena glazba Spinčići održala promenadni koncert.

Za najmlađe su bile organizirane zanimljive radionice, a odrasli su uživali u performansu „Plesa uz more“. Posjetitelji su imali priliku razgledati „Kuću od mora“ uz stručno vodstvo te sudjelovati u radionici tradicijskih pomorskih vještina, ali i razgledati lošinjski loger Nerezinac privezan u draškoj luci. Jedrilo se s tradicijskim barkama u sklopu „Bordižamo na bave s kraja“, nakon čega je uslijedio koncert grupe Bonaca i Tamare Brusić. Za spektakularno finale održan je Ples jedra i svjetla, a potom i veliki vatromet.

Bogat program nastavlja se danas, 8. srpnja, a najvažniji će dio dana biti start regate tradicijskih plovila, koji je predviđen u 14,30 sati. U popodnevnom terminu posjetitelji će za cijenu od 10 eura po osobi moći pola sata uživati u panoramskoj vožnji bracerom Tornado Blue iz 1898. godine te pritom uživati u čaši vina i pripremljenom zalogaju. U večernjim satima uslijedit će svečana podjela nagrada i priznanja sudionicima regate.

U nedjelju, 9. srpnja uz prezentaciju maritimne baštine i sajam eko-etno proizvoda bit će održan i ribolov s rive za djecu te radionica prepoznavanja vrsta ribe. Natjecanje u potezanju konopa zakazano je za 20 sati, a prikaz izvlačenja barki na plažu kada još nije bilo zaštićene luke održat će se u 21 sat.

VIDEO

'Zaplovilo' je petnaesto izdanje smotre i regate tradicijskih barki na jedra „Mala barka – Štorija od mora“

Više sa portala poduckun.net ...