GDCK Opatija ovoga petka obilježava Svjetski dan darivatelja krvi

Autor: Marina Pauletić 12.06.2024

Foto: arhiva

Nažalost, u mnogo zemalja potrebe premašuju dostupnost, čime je opskrba sigurnom i kvalitetnom krvlju dovedena u pitanje.

Opatija – GDCK Opatija ovoga petka, 14. lipnja obilježava Svjetski dan darivatelja krvi te svim darivateljima iskreno čestita njihov dan te se zahvaljuje na solidarnosti, humanosti i svakoj darovanoj dozi krvi koja liječi ili spašava ljudske živote.

Dobrovoljno davanje krvi igra ključnu ulogu u zdravstvenoj skrbi i dobrobiti osoba kojima je potrebna krvi ili krvni pripravci u liječenju teško i životno ugrožavajućih oboljenja. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka oboljele osobe mogu živjeti duže i kvalitetnije.

U svibnju 2005. godine, tijekom 58. Svjetske zdravstvene skupštine, ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su donijeli Deklaraciju kojom se obvezuju na ustrajnu podršku dobrovoljnom davalaštvu krvi. Putem Rezolucije WHA58.13 odredili su 14. lipnja kao Svjetski dan darivatelja krvi.

Rezolucija potiče države članice da podržavaju i osiguravaju provođenje dobro organiziranih, nacionalno koordiniranih i održivih programa prikupljanja krvi. Tako ustrojen i kontroliran sustav omogućuje prikupljanje dovoljne količine sigurne krvi za potrebe oboljelih osoba.

Nažalost, u mnogo zemalja potrebe premašuju dostupnost, čime je opskrba sigurnom i kvalitetnom krvlju dovedena u pitanje. Dobrovoljni davatelji krvi srž su sigurnih i dostatnih zaliha krvi, međutim bitno je istaknuti i ulogu koju čine dobrovoljni davatelji plazme i krvnih pripravaka u liječenju osoba sa širokim rasponom kroničnih oboljenja kao što su hemofilija i bolesti imunološkog sustava.

Foto: arhiva

USREDOTOČENOST OVOGODIŠNJE KAMPANJE

Dvadeseta obljetnica Svjetskog dana darivatelja krvi, ove 2024. godine predstavlja važnu priliku za osvrt na postignuća, suočavanje s izazovima i razmišljanje o budućnosti u kojoj bi sigurna transfuzija krvi bila podjednako dostupna svima. Ovogodišnja kampanja nosi slogan „20 godina obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi - 14. lipnja 2024. Hvala vam darivatelji krvi“ te obilježava prekretnicu i duboki utjecaj koje je davalaštvo krvi imalo na živote oboljelih osoba, ali i samih davatelja. Prilika je to za motiviranje što više pojedinaca na akciju i zajedništvo u dobrovoljnom davanju krvi.

Aktivnosti mogu uključivati razna događanja: stručne sastanke i radionice, društvene kampanje, glazbena i umjetnička događanja kojima se nastoji zahvaliti davateljima krvi. Obraćanje kroz medijske emisije te objavljivanje članaka i sličnih sadržaja sa svrhom promocije dobrovoljnog davalaštva krvi te poticanje razmjene ideja i iskustava kako bi pronašli način za privlačenje novih dobrovoljnih davatelja krvi, ali i zadržali odanost i zadovoljstvo postojećih.

CILJEVI OVOGODIŠNJE KAMPANJE

Priznanje i zahvalnost svim darivateljima krvi koji su pridonijeli dobrobiti i zdravlju milijunima ljudi diljem svijeta.

Prikazati postignuća, ali i izazove u procesu prikupljanja krvi kako bi primjenjivali najbolje modele proizašle iz tih iskustava.

Istaknuti potrebu za redovitim, dobrovoljnim i neplaćenim davateljima krvi, kako bi se osigurala dostatna i kontinuirana opskrba sigurnom krvlju.

Potaknuti građane, posebice mlade na dobrovoljno davanje krvi, kako bi zajedničkim djelovanjem potrebne zalihe krvi održali stabilnim i na zadovoljavajućoj razini.

Više sa portala poduckun.net ...