GIIPUJA va Loze: GIIPUJA nastavlja dalje

Autor: Marina Pauletić 02.06.2023

Foto: arhiva

GIIPUJA su Damjan Grbac (kontrabas), Marko First (violina, sopela), Aldo Foško (bas klarinet) i Tonči Grabušić (bubnjevi).

Kastav - Nakon prošlogodišnje turneje od 100 koncerata po šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara kvartet GIIPUJA nastavlja dalje.

Zaštitni znak kvarteta GIIPUJA njihova je navika da često izlazi iz komfora koncertnih dvorana i klubova. Prošle su godine odsvirali ambicioznu turneju „100 šterni, ćo!“, turneju od sto koncerata po šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara. Povezujući tradicijsku glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, kontrabasist Damjan Grbac sa svojim kvartetom promovira autohtonu glazbu, aktualizirajući i interpretirajući je u suvremenom jazz kontekstu.

Nakon turneje Grbac je izjavio: „Obzirom da je projekt prošao odlično i da već imamo upite za nove koncerte na šternama, odlučili smo ga nastaviti, a da li ćemo nešto modificirati još ćemo razmisliti. Samo zbog broja 100 u nazivu šteta je prekinuti. Idemo dalje uz našu tradicijsku glazbu Istre i Primorja kroz jazz pristup, družit ćemo se na šternama sa dragim ljudima ‘kao nekad’ i vratiti dio povijesti“.

Foto: arhiva

Putovanja po šternama i druženja sa ljudima, koji su uživali u ideji da glazba ‘dolazi k njima’ u javne prostore koji su nekada bili mjesta sastajanja, nastavlja se i dalje pod nazivom GIIPUJA va Loze.

Kao i prošla turneja, i novi projekt započinje u Gradu Kastvu. U nedjelju, 4.lipnja okupljanje je od 14:30 do 14:50 na Crekvini. Uz organiziranu šetnju i uz profesionalnog vodiča u 15 sati se kreće na Zvirić gdje je koncert predviđen za 16 sati. Polazak na Spinčićev breg je u 16:30, a koncert u 17:30 sati. Povratak u Kastav planiran je oko 18:30 sati. GIIPUJA je za svoje vjerne fanove, koji će sa njima u ovu glazbenu šetnju, pripremila i okrepu uz tradicijske delicije, vino i kroštule.

Foto: arhiva

GIIPUJA su Damjan Grbac (kontrabas), Marko First (violina, sopela), Aldo Foško (bas klarinet) i Tonči Grabušić (bubnjevi).

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Kastva, Turistička zajednica Grada Kastva i HUZIP-a. Sve informacije o ovom projektu mogu se dobiti u TZ Grada Kastva.

Više sa portala poduckun.net ...