Građanima Liburnije vađenje krvi bit će jednako dostupno kao i do sada poručuju iz PGŽ-a, laborantice smatraju da samo 'vadilište' nije dobro rješenje

Autor: Nikola Cvjetović 11.10.2022

dom_zdravlja_opatija_2022_laboratorij__1_

Kako ističu laborantice, krv koja dugo stoji gubi na vrijednostima pa smatraju da krv izvađena u ranim jutarnjim satima, do transporta u riječki laboratorij ne bi dala realne nalaze s obzirom na to da bi se određene vrijednosti, poput šećera, urea i kreatina promijenile, odnosno da bi se protrombinsko vrijeme prekoračilo te ističu da se ne zaborave 'niti turisti koji nam svake sezone podignu broj pacijenata'.

Opatija - Stanovnike Liburnije neugodno je iznenadila vijest da ponovo postoji mogućnost zatvaranja laboratorija u opatijskom Domu zdravlja koji opslužuje više od 28 tisuća pacijenata. Tema koja već danima zaokuplja javnost, rezultirala je prikupljanjem potpisa kroz peticiju kojom bi se osigurao nastavak obavljanja usluge vađenja krvi i laboratorijskih pretraga u Opatiji. No, za razliku od 2014. godine kada se potpisivala peticija s istom namjerom, situacija je bila povoljnija s obzirom na to da nije bilo upitno u kojoj zgradi će se djelatnost obavljati, za razliku od aktualne, obzirom da je zgrada prodana te se 6. srpnja 2023. godine mora ustupiti novim vlasnicima.

Tim povodom zaposlenice laboratorija Doma zdravlja u Opatija odlučile su upoznati javnost s aktualnom situacijom.

- 28.186 pacijenata 'pokriva' naš laboratorija s 3. listopada 2022. godine, i to od Brestove do Rupe, odnosno u granicama nekadašnje općine Opatija. Lani je zgrada prodana i Dom zdravlja plaća najam za korištenje zgrade, no s prvim danima srpnja 2023. godine zgrada mora biti predana novom vlasniku poputno prazna. Od svih instanci koje smo pokušali kontaktirati do danas nam nitko nije znao reći gdje idemo i što je će biti s nama. Nismo u pitanju samo mi, već i sve djelatnosti koje se nalaze u postojećoj zgradi (medicina rada, Zavod, stomatolog, patronažne sestre i jedna liječnica). Podsjećam da su nas 2014. godine htjeli zatvoriti i ostaviti samo vađenje krvi, ali smo reagirali i napravili peticiju sa svim liječnicima obiteljske medicine, a sad je pred nama ponovo isti scenarij, a to znači da će nas zatvoriti. Kada nas jednom zatvore i presele aparate ovo će biti gotova priča, poručile su opatijske laborantice.

Resorna pročelnica iz Primorsko - goranske županije, Đulija Malatestinić ističe da još ništa nije odlučeno, ali da se za pacijente ništa neće promijeniti.

wp-content/uploads/2020/07/%C4%90ulija-Malatestini%C4%87-pro%C4%8Delnica-Upravnog-odjela-za-zdravstvo-PG%C5%BD.jpgĐulija Malatestinić

- Što se tiče vijesti o zatvaranju laboratorija u sklopu Doma zdravlja PGŽ u Opatiji, važno je napomenuti da ako do toga dođe kako se za građane Opatije, što se tiče procesa vađenja krvi, neće ništa promijeniti. Pacijenti će i nadalje vaditi krv na istom vadilištu kao i do sada, a uzorci će se slati na daljnju analizu u centralni Medicinsko-biokemijski laboratorij u Rijeku. Nalazi će se potom vraćati njihovim liječnicima obiteljske medicine, ginekologije i pedijatrije koji su pretragu i zatražili. Naime, Medicinsko-biokemijski laboratorij obavlja zdravstvenu djelatnost koja obuhvaća prihvat, pripremu uzoraka, i laboratorijsku obradu te dostavu nalaza izabranim doktorima medicine koji su zatražili laboratorijsku obradu, stoji u odgovoru resorne pročelnice Malatestinić.

Prema mišljenju laborantica koje rade u opatijskom laboratoriju ideja da se pretvore u vadilište nije dobra.

- Nama pacijenti nisu broj. Primjerice imamo dječicu koja dođu petkom, kada doktorica pred vikend želi brzo prepisati terapiju. Mi im izvadimo krv i u roku od sat vremena doktorica ima nalaze prema kojima može prepisati terapiju. Ako krv bude izvađena u Opatiji i onda išla za Rijeku nalaz neće sigurno dobiti isti dan. Također, imamo i puno onkoloških bolesnika koji prije terapije dođu kod nas napraviti krvnu sliku da se ne moraju vozikati oslabljenog imuniteta u Rijeku ili primjerice kada doktor koji radi u popodnevnoj smjeni dobije odmah nalaze koje smo mi napravili ujutro. Prema našem mišljenju moderno vadilište krvi iz svih navedenih razloga nije dobro rješenje, istaknule su opatijske laborantice i dodale da je 'Rijeka ionako prekapacitirana s poslom, ali i da nema u zgradi uvjeta za smještaj dodatnih laboranata, u ovom slučaju laborantica iz Opatije'.

Kako ističu laborantice, krv koja dugo stoji gubi na vrijednostima pa smatraju da krv izvađena u ranim jutarnjim satima, do transporta u riječki laboratorij ne bi dala realne nalaze s obzirom na to da bi se određene vrijednosti, poput šećera, urea i kreatina promijenile, odnosno da bi se protrombinsko vrijeme prekoračilo te ističu da se ne zaborave 'niti turisti koji nam svake sezone podignu broj pacijenata'.

dom_zdravlja_opatija_2022_laboratorij__2_

- Za razliku od Rijeke, mi na jednom mjestu vadimo krv cijeloj populaciji, od novorođenčadi do najstarijih sugrađana, dok je u Rijeci vađenje razdvojeno na nekoliko lokacija, a dio vađenja krvi za KBC obavimo ovdje. Pacijenti radije daju 10 kuna za transport do Rijeke nego da tamo gube vrijeme čekajući dva sata. Smatramo da na ovaj broj pacijenata nikako nije dobra ideja da se laboratorij zatvori i da u Opatiji ostane samo vadilište. No, ovo je sve za sad rekla kazala nama nitko nije rekao konkretno što će biti s prvim danima srpnja naredne godine, dodale su laborantice.

- Bez obzira na Projekt izgradnje nove zgrade Doma zdravlja u Opatiji koji je u tijeku, najbitnije je kako će građanima Opatije i okolice usluga biti jednako dostupna kao i do sada. Isto tako i djelatnici Laboratorija, nastavit će obavljati svoj stručni posao u centralnom Laboratoriju u Rijeci, istaknula je Malatestinić.

Iz grada Opatije također su reagirali na vijest o potencijalnom zatvaranju laboratorija.

- Kao što je dobro poznato opatijska je ispostava Doma zdravlja pod upravljanjem Doma zdravlja PGŽ. Grad Opatija ne određuje niti ima utjecaj na poslovnu politiku Doma zdravlja, no naravno da Grad brine o interesu svojih građana. Stoga, vrlo jasno naglašavam da sigurno neću dopustiti da građani Opatije moraju odlaziti vaditi krv u Rijeku ili negdje drugdje. Trebalo bi utvrditi kod organizatora peticije kako se je došlo do saznanja o zatvaranju, postoje li neke nove činjenice vezane uz promjenu poslovne politike Doma zdravlja PGŽ da bi mogao bilo što dodatno komentirati. Nedavno je isto tako u javnost puštena uznemirujuća informacija da će se zatvoriti ambulanta Poljane te kako će 700-tinjak pacijenata ostati bez liječnika u primarnoj praksi s obzirom na to da doktorica i medicinska sestra idu u mirovinu. Što se naravno nije dogodilo jer su doktorica i medicinska sestra otišle u mirovinu, a na njihovo mjesto je došla nova doktorica i medicinska sestra, i sve normalno dalje funkcionira. Po pitanju budućnosti opatijskog Doma zdravlja naglašavam da su u odnosu na prethodno višegodišnje razdoblje napravljeni značajni pomaci ka realizaciji projekta kako bi se ubuduće osiguralo primjerenije uvjete zdravstvene skrbi građanima Opatije o čemu će javnost biti pravovremeno informirana, poručio je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.

fernando_kirigin_2022-83602 Fernando Kirigin

Laborantice su istaknule kako je Opatija druga po broju korisnika u PGŽ-u, odmah iza Rijeke.

- Na upravnom vijeću bilo je rečeno da ako mogu ljudi iz Kastva ići u Rijeku zašto ne bi mogli Opatijci, ali ponavljamo to nisu samo Opatijci nama pacijenti dolaze iz Brestove, Rupe, Muna, a tu ima i onkoloških bolesnika, ali i invalida kojima idemo izvaditi krv van u automobil... Ponavljamo, nama nije pacijent broj već osoba koja ima zdravstvenih problema radi čega je i došla u laboratorij te smatramo da bi bilo neodgovorno od nas da ne uputimo građanstvo u to što se događa, zaključile su djelatnice opatijskog laboratorija.

Više sa portala poduckun.net ...