IDS: Kontrole na državnim granicama veliki su udarac ideji o jedinstvu Europske unije

Autor: Nikola Cvjetović 19.10.2023

- Tražimo od Vlade da ne ruši dosanjani san o Istri bez granica, nego da momentalno osigura jaču zaštitu vanjskih granica na balkanskoj ruti, a Istrijanima maksimalno olakša život i putovanje u krajevima uz granicu.

Nadzor nad unutarnjim granicama na Schengenskom području trenutno primjenjuje devet država članica, i to većinom zbog pojačanih migracijskih kretanja, ali i prijetnji terorizmom.

Zagreb – Reakcije na ponovnu uspostavu graničnih kontrola stižu sa svih strana. Niti godinu dana od 'pada granica' i slavlja diljem naših pograničnih mjesta ponovo se uspostavljaju kontrola iako se radi o privremenoj mjeri. Tim povodom oglasio se i IDS.

Ponovno uvođenje graničnih kontrola na državnim granicama europskih zemalja veliki je udarac samoj ideji o europskom jedinstvu i slobodi, kazao je danas predsjednik IDS-a Dalibor Paus nakon što se iz sata u sat nižu najave zemalja članica Europske unije i schengenskog prostora o povratku čvrstih kontrola na njihovim granicama.

- Svjedočimo domino efektu, pokrenut zbog straha o opasnosti od terorizma kao posljedica zaoštrene situacije na Bliskom istoku te nedavnih terorističkih napada u Belgiji. Umjesto da sigurnosne agencije svih europskih zemalja produbljuju suradnju kako bi učinkovitije nadzirale terorističke skupine, države članice odlučile su da će, kao i za vrijeme lockdowna, 'svaka za sebe' nastojati riješiti problem. Zar ne vide da je problem zajednički?, naglasio je Paus.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego također gleda izričito na ponovno uvođenje granica.

- Naša desetljetna težnja Istre bez granice konačno je ostvarena 1. siječnja 2024. I napokon smo postali europska regija bez granica. Nažalost, unatoč više mjesečnim upozorenjima slovenske strane na jače migrantske tokove na balkanskoj ruti, Vlada nije reagirala ni pojačala zaštitu vanjskih granica Schengena, kazao je Flego, zaključivši:

- Tražimo od Vlade da ne ruši dosanjani san o Istri bez granica, nego da momentalno osigura jaču zaštitu vanjskih granica na balkanskoj ruti, a Istrijanima maksimalno olakša život i putovanje u krajevima uz granicu.

Više sa portala poduckun.net ...