Igor Eterović izabran za predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza

Autor: Marina Pauletić 23.05.2023

Osim u radu upravnih tijela aktivno je sudjelovao u brojnim planinarskim akcijama.

Opatija - Na izbornoj sjednici Skupštine Hrvatskog planinarskog saveza izabrana su tijela koja će voditi Savez u sljedećem mandatnom razdoblju (2023.–2027.). Dugogodišnji član Planinarskog društva „Opatija“ i aktualni pročelnik njegove Vodičke sekcije Igor Eterović izabran je za novog predsjednika Izvršnog odbora HPS-a kao kandidat svojega matičnog planinarskog društva.

Igor Eterović član je Planinarskog društva „Opatija“ više od 10 godina, u čiji se rad aktivno uključuje vrlo brzo nakon učlanjenja. Sudjelovao je u radu brojnih upravnih tijela i unutarnjih ustrojstvenih jedinica kako matične planinarske udruge (član Izvršnog odbora, tajnik; pročelnik dviju sekcija), tako i Hrvatskog planinarskog saveza (najprije kao član, a potom i dopredsjednik Izvršnog odbora; član Izvršnog odbora Komisije za vodiče), u okviru čega je sam vodio ili koordinirao brojne programe.

Osim u radu upravnih tijela aktivno je sudjelovao u brojnim planinarskim akcijama, od kojih treba izdvojiti vodičku djelatnost (organizacija i vođenje izleta, s naglaskom na one za djecu i mlade), edukacijsku djelatnost (voditelj i predavač na općim i malim planinarskim školama), markacističku djelatnost (sudionik brojnih radnih akcija uređenja planinarskih putova na Učki i Ćićariji te voditelj onih najzahtjevnijih) te promidžbenu i izdavačku djelatnost (uređivanje prigodnih publikacija, uređivanje vodiča i dnevnika dviju planinarskih obilaznica matične planinarske udruge, održavanje stručnih predavanja, pisanje znanstvenih i stručnih članaka iz domene zaštite prirode i povijesti planinarstva) i dr.

Završio je nekoliko vrsta i razina edukacije unutar Hrvatskog planinarskog saveza: tečaj za vodiče A- i B-standarda, ljetni i zimski alpinistički tečaj, tečaj planinskog skijanja, tečaj za markaciste, ali pohađao i druge oblike usavršavanja (npr. sudjelovanje u tečaju hodanja u zimskim uvjetima više godina zaredom).

Zahvaljujući ostvarenim postignućima i doprinosima u razvoju hrvatskoga planinarstva dobio je brojna priznanja za svoj rad, koji je prepoznat i na lokalnoj (priznanja PD-a „Opatija“ kao matične udruge), i na regionalnoj (priznanja Istarskog planinarskog saveza), i na nacionalnoj razini (priznanja Hrvatskog planinarskog saveza).

Više sa portala poduckun.net ...