Imenovan novi saziv Stručnog povjerenstva za dodjelu koncesija na pomorskom dobru PGŽ

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 29.09.2022

"Novi saziv Povjerenstva sastavljen je od uglednih predstavnika akademske zajednice, kao i predstavnika resorno nadležnih ministarstava financija i mora, prometa i infrastrukture", rekao je Zlatko Komadina.

Opatija - U nastavku 12. sjednice Županijske skupštine PGŽ koja se održala u Opatiji, većinom glasova županijskih vijećnika izabran je novi saziv Stručnog povjerenstva za dodjelu koncesija na pomorskom dobru kojeg čine predsjednica povjerenstva, izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić, Pravni Fakultet Sveučilišta u Rijeci, zamjenik predsjednice prof. dr. sc. Dario Đerda, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci te članovi prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Daria Perčić Petrenić, UO za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ, Vana Rodin Kružić, JU Zavod za prostorno uređenje PGŽ, Branimir Galović, Ministarstvo financija i Nenad Bugarin, Lučka kapetanija Senj, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U svojstvu predlagatelja župan Zlatko Komadina rekao je da je ovim prijedlogom akceptirao i zahtjeve same Skupštine da se s novim sazivom predstavničkog tijela imenuju i novi sazivi ne samo radnih tijela već i stručnog povjerenstva. Zahvalio je dosadašnjim članovima povjerenstva koji su odradili zahtjevan i značajan posao stručne provjere ekonomskih i pravnih elemenata kod dodjele koncesija od strane Županijske skupštine. Dodao je da je novi saziv Povjerenstva sastavljen od uglednih predstavnika akademske zajednice, kao i predstavnika resorno nadležnih ministarstava financija i mora, prometa i infrastrukture.

Prijedlog je podržao i skupštinski Odbor za izbor i imenovanja, a u samoj raspravi bilo je primjedbi da u sedmeročlanom Povjerenstvu nema predstavnika realnog sektora. Članovima Skupštine obratio se i potpredsjednik dosadašnjeg saziva Loris Rak zahvalivši se na dobroj suradnji te podsjetio da su radili u izazovnim vremenima kada se zbog pristupanje Hrvatske Europskoj uniji mijenjala zakonodavna nomenklatura i brojni propisi, te su usprkos tim okolnostima odradili dobar posao jer se u stručnoj javnosti Upravo PGŽ ističe kao svijetli primjer koncesioniranja na pomorskom dobru.

Uoči sjednice, župan Zlatko Komadina izvijestio je o posljedicama sinoćnjih poplava u županiji. Kako je naveo, pogođen je i Gorski kotar. Rijeka Kupa nije mogla apsorbirati sve padaline i pritoci su se prelili, međutim, kako je kiša stala, vodostaj pada i Kupa se vratila u korito, rekao je župan.

„Zamjenik župana Petar Mamula je u Gorskom kotaru na terenu gdje će se susresti s direktorom Hrvatskih voda. Zamjenica Medarić u obilasku je školskih objekata. Pale su rekordne količine kiše, a i danas se očekuju obilne padaline i moguće poplave“, informirao je župan dodavši kako su sve službe na terenu. Održan je sastanak Stožera civilne zaštite i sve operativne snage su u kontaktu i na raspolaganju. Župana je kontaktirao i premijer Andrej Plenković kako bi se informirao o stanju s poplavama.

Sastao se s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem i žurnim službama Grada, a potom sa suradnicima obišao Gimnaziju Andrije Mohorovičića i Prvu riječku gimnaziju u kojoj su dvije učionice i knjižnica izvan funkcije. U svim školama se redovno održava nastava, osim u Građevinskoj školi u Rijeci, napomenuo je župan i dodao kako nema ozbiljnijih šteta te da su svi županijski objekti osigurani.

Na pitanje novinara, složio se s tvrdnjom kako je kroz sustav 112 i sredstva javnog priopćavanja potrebno pravovremeno upozoriti građane na nevrijeme i zamoliti ih da ostanu kod kuće, kao što je slučaj s današnjim upozorenjima na kišu. Založio se prenijeti tu informaciju svim žurnim službama.

Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić izrazio je sućut bližnjima osobe koja je sinoć smrtno stradala u poplavama u Rijeci i zahvalio svim službama na intervencijama.

Predsjednica Savjeta mladih PGŽ Magdalena Vrkić predstavila je Program rada Savjeta mladih koji se temelji na 10 točaka, među kojima, suradnja sa skupštinom i Vladom RH u izradi projekata i programa za mlade, obrazovanje i informiranje mladih, suradnja s lokalnim Savjetima i aktiviranje novih, prezentiranje Savjeta u srednjim i osnovnim školama, suradnja s udrugama i fakultetima, slobodno vrijeme i kultura te zdravstvo i socijalna politika i osposobljavanje mladih za tržište rada. Na prijedlog županijskih vijećnika, predsjednica Vrkić potvrdila je kako će u fokusu rada biti i mladi u Gorskom kotaru, a Program je jednoglasno usvojen.

Županijska skupština usvojila je prijedlog rasporeda sedam milijuna kuna Domu zdravlja PGŽ za dostupnost na primarnoj razini zdravstvene zaštite kojim se, prema riječima resorne pročelnice Đulije Malatestinić, sanira gubitak radi neusklađenog broja ordinacija i mreže zdravstvene službe od strane resornog ministarstva, neadekvatnog financiranja specijalizacija koje se vrši u pravilu na teret ustanova te mogućih nagodbi zbog ne uvećanja osnovice plaće liječnika od šest posto iz 2016. godine. Župan Komadina komentirao je kako su Dom zdravlja i zdravstvene ustanove koje imaju ugovore s HZZO-om sistemski gubitaši jer ugovori ne alimentiraju dovoljno sredstava za ono što država od njih traži, prije svega specijalizacije.

„Trenutno su u tijeku 42 specijalizacije od čega je država platila pet, dok jedna specijalizacija košta milijun kuna. Opći državni gubitak država prebacuje na lokalnu i regionalnu sredinu“, zaključio je župan i prihvatio prijedlog da se na jednoj od sljedećih sjednica uvrsti točka o stanju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna PGŽ za 2022. godinu kojim se utvrđuje konsolidirani višak prihoda nad rashodima u iznosu od 163.313.803,00 kuna, nije usvojen.

U nastavku sjednice, među ostalim, vijećnici su usvojili Plan razvoja sporta i tehničke kulture PGŽ i Prijedlog srednjoročnog plana davanja koncesija na pomorskom dobru za razdoblje 2023. – 2025. Dana je suglasnost Županijskoj upravi za ceste na polugodišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana, a Ugostiteljskoj školi Opatija raspoređeno je 1,7 milijuna kuna za EU projekt „Mreža kom5entnosti“.

Više sa portala poduckun.net ...