[IN MEMORIAM] Dušan Vrus (1933.-2023.)

Autor: Nikola Cvjetović 23.09.2023

Dušan Vrus (1933.-2023.)

Na njegov prijedlog izmijenjen je datum obilježavanja Dana Grada Opatije, koji se od 2007. godine slavi 25. srpnja na dan sv. Jakova.

Opatija - Tužna vijest proširila se Opatijom i okolicom - preminuo je Dušan Vrus - čovjek koji je pustio značajan trag u društvenom djelovanju na Kvarneru.

Dušan Vrus rođen je 1933. godine. Završio je Talijansku pučku školu, a nakon toga nižu Hrvatsku gimnaziju u Opatiji. Potom završava „Pomorski tehnikumu“ danas srednju Pomorsku školu i Pomorski fakultet u Rijeci, na kojem je 1992. godine magistrirao, a 1996. godine obranio titulu doktora tehničkih znanosti. Svoj radni vijek proveo je na plovidbama brodovima bivše „Jugolinije“. Već je s 32 godine postao zapovjednik broda te je plovio 28 godina, a nakon toga zapošljava se u Institutu Prometa i veza u Zagrebu kao znanstveni suradnik. Radio je i na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki i na Pomorskom fakultetu u Rijeci kao docent. Obnašao je dužnosti člana Poglavarstva Grada Opatije te člana Poglavarstva Primorsko-goranske županije. Bio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za pomorstvo i veze. Tada je uspio ustrojiti sve županijske lučke uprave u PGŽ-u. U Opatiji je u mandatu 2005.-2009. godine bio gradski vijećnik. Na njegov prijedlog izmijenjen je datum obilježavanja Dana Grada Opatije, koji se od 2007. godine slavi 25. srpnja na dan sv. Jakova. Putujući svijetom uvijek je promovirao Opatijsku bogatu turističku tradiciju i povijesti, uvelike doprinio razvoju nautičkog turizma. Dušan Vrus je jedan od osnivača Tenis Cluba Opatija, Jedriličarskog kluba, kao i Ski-kluba Opatija. Bio je dugogodišnji predsjednik i član Lions cluba Opatija.

Za svoja postignuća Dušan Vrus ove godine nagrađen je nagradom za životno djelo grada Opatije.

Obitelji i prijateljima iskrena sućut!

Više sa portala poduckun.net ...