[VIDEO/FOTO] Istaknuta važnost prevencije: U Opatiji obilježen 'Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice'

Autor: Kristina Tubić 21.01.2023

Karcinom vrta maternice je na 4. mjestu po učestalosti od ukupno svih vrsta karcinoma u ženskoj populaciji. Ova je vrsta raka preventabilna i može se uspješno liječiti ako se otkrije na vrijeme.

Opatija - 'Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice' obilježen je u Opatiji u organizaciji Lige protiv raka Županije PGŽ-a, Grada Opatije, Gradskog društva Crvenog križa Opatija, Ispostave NZZJZ PGŽ-a te u prisustvu predstavnika KBC-a Rijeka i Hrvatske udruge primalja, a organizatorima i volonterima se na prigodnom štandu ispred tržnice pridružila i zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Na štandu ispred tržnice predstavnici organizatora i volonterke Kluba „Novi život“ - programa za žene oboljele od raka dojke GDCK Opatija dijelile su građanima edukativne letke i brošure te grančice mimoza koje su simbol ove akcije, a građani su mogli donirati dobrovoljne priloge namijenjene redovnom radu Lige protiv raka PGŽ.

Svake godine se treće subote u siječnju obilježava Dan mimoza, a ovogodišnjim 16. izdanjem započelo je i obilježavanje Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice. Cilj ove akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a), te općenito brige za vlastito zdravlje. Karcinom vrta maternice je na 4. mjestu po učestalosti od ukupno svih vrsta karcinoma u ženskoj populaciji. Ova je vrsta raka preventabilna i može se uspješno liječiti ako se otkrije na vrijeme.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...