Izbori članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske – 9. lipnja 2024.

Autor: Marina Pauletić 29.05.2024

Foto: ilustracija

Izbori članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske 2024. održat će se u nedjelju, 9. lipnja 2024.

Raspisivanje izbora

Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_03_32_486.html.

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je redoslijed izbornih radnji i tijek rokova https://www.izbori.hr/site/izbori-referendumi/izbori-clanova-u-europski-parlament-iz-republike-hrvatske/izbori-clanova-u-europski-parlament-iz-republike-hrvatske-2024/aktualnosti-4218/obvezatne-upute-i-obrasci-4279/4279.

Izbori članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske 2024. održat će se u nedjelju, 9. lipnja 2024.

Biračka mjesta

Na području Grada Opatije određuju se biračka mjesta kako slijedi: Rješenje o određivanju biračkih mjesta na području Grada Opatije ( u prilogu )

- Skrećemo pažnju biračima da su biračka mjesta određena gore navedenim rješenjem ista kao i na proteklim parlamentarnim izborima. Ista ne prate granice nove organizacije mjesnih odbora, poručuju iz Grada.

Osim toga, građani će dobiti obavijest o svom biračkom mjestu u svoj korisnički pretinac u sustavu E-građani najkasnije dva dana prije dana održavanja izbora.

Za birače koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi na području Grada Opatije određuje se biračko mjesto na biračkom mjestu broj 39. OPATIJA, Dom za starije osobe Volosko Opatija, Andrije Štangera 34, Rješenje o određivanju biračkih mjesta za glasovanje birača koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi ( u prilogu ).

Uvid u registar birača

Zastupnike u Europski parlament biraju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Birači mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju. Rok za podnošenje zahtjeva istječe u srijedu, 29. svibnja 2024. godine.

Birači s prebivalištem u Opatiji mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta te prethodnu registraciju, u Uredu za opću upravu (matični ured) maršala Tita 6, soba 11, I. kat.

Informacije se mogu dobiti na telefon 051/354-674 svakim radnim danom u vremenu od 08:30 do 15:30 sati ili putem elektroničke pošte, e-mail adrese: registar.biraca@pgz.hr.

Potrebne dokumente pronađite na stranici Grada Opatije ovdje.

Više sa portala poduckun.net ...